sobota, 4 kwietnia 2015

Mazurek z kajmakiem

Mazurek mój nie jest śliczny, wymuskany, ale bardzo smaczny.

Kochani,
życzę Wam zdrowych, pogodnych Świąt,
smacznego jajka
i wyjątkowo mokrego Śmigusa Dyngusa



Składniki:

Ciasto
2,5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
6 żółtek
200 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 puszka kajmaku
migdały
morele

Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta zagnieść na jednolite ciasto i schłodzić około 1 godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć dno blachy , a brzegi lekko podwyższyć zawijając brzeg ciasta.
Ponakłuwać ciasto widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C
do zarumienienia się
Po wystudzeniu polać kajmakiem i udekorować.



12 komentarzy: