Składniki:
300 g kiełbasy (dałam śląską)
1 cukinia
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 puszka pomidorów krojonych
3 łyżki przecieru pomidorowego
2 cebule
2 ząbki czosnku
200 g pieczarek
3 łyżki oleju
2 liście laurowe
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka majeranku
3 ziarenka ziela angielskiego
sól i pieprz
Wykonanie:
Cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę.
Na oleju zeszklić cebulę i dodać kiełbasę, podsmażyć , a następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki.
Dodać pomidory z puszki , pokrojoną paprykę, cukinię,przecier pomidorowy, drobno posiekany czosnek.
Dolać 1 szklankę wody , liść laurowy, ziele angielskie i dusić do miękkości na wolnym ogniu około 30-40 minut. 10 minut przed końcem duszenia dodać przyprawy.
Smacznego.
Tradycyjne, pyszne danie:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTak to niestety bywa, że leczo jadam głównie sezonowo, czyli latem, gdy cukinek jest pod dostatkiem. A bardzo za nim tęsknie i chyba sobie niedługo przyrządzę, bo smaka narobiłaś mi niezłego. Uwielbiam wprost leczo. Pożywne, smaczne, niskokaloryczne i przede wszystkim zdrowe. Pozdrawiam cieplutko, zapraszam do mnie w wolnej chwili. Miłego weekendu :)
OdpowiedzUsuńŻyczę również miłego weekendu :)
UsuńLubimy leczo i często w sezonie zamykamy je w słoikach, ale wtedy bez kiełbasy :)
OdpowiedzUsuńMniam... lubie leczo
OdpowiedzUsuńBardzo lubię a tak dawno nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy leczo warzywne! Niech no tylko urosną nasze cukinie... :D
OdpowiedzUsuń