środa, 6 maja 2015

Masło orzechowo - czekoladowe

Orzechy zawierają mnóstwo wartości odżywczych, ale również mogą uczulać.

Wartości odżywcze orzeszków ziemnych (w 100 g)

Wartość energetyczna - 567 kalorii

Białko ogółem - 25,80 g

Tłuszcz - 49,24 g

Węglowodany - 16,13 g (w tym cukry proste 4,72)

Błonnik - 8,5 g



Składniki:
1/2 kg orzechów arachidowych (ziemnych)
100 g mlecznej czekolady

Orzechy obrać i  włożyć do miseczki. Zmiksować je na gładko.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (na parze) i wlać do zmiksowanych orzechów.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Gotowe i smaczne





7 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Lubię połączenie masła orzechowego i nutelli więc taki miks też pewni by mi posmakował!

    OdpowiedzUsuń
  3. No, no, no... ale kusisz. Na każdym kroku takie wspaniałości tutaj serwujesz, że aż nie sposób nie nabrać ochoty na słodkości. Domowe masło orzechowo- czekoladowe musi być obłędne- żadne Nutelle się nie umywają! ;) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. CUDO! Z nerkowców wychodzi jeszcze smaczniejsze :D

    OdpowiedzUsuń
  5. masło orzechowe uwielbiam, muszę wypróbować połączenie z czekoladą :-))

    OdpowiedzUsuń