piątek, 8 maja 2015

Udka faszerowane brokułami i serem.

Bardzo lubię drób i często gości na moim stole.
Dzisiaj mam dla Was przepis na udka faszerowane brokułami i żółtym serem.

Składniki:

10 udek z kurczaka
1 brokuł
100 g żółtego sera
2 łyżki masła klarowanego
sól 
pieprz
słodka papryka

Wykonanie:

Z udek wykroić kość, oprószyć solą i pieprzem.
Brokuła ugotować w lekko osolonej wodzie,odsączyć i drobno posiekać nożem.
Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do brokuła. Doprawić solą i pieprzem. 
Na udko nakładamy farsz i zawijamy,spinamy mięso wykałaczką.
W naczyniu żaroodpornym rozpuszczamy masło i układamy udka złączeniem do dołu.
Posypać mięso słodką papryką i piec w piekarniku w 200 stopniach C do momentu aż mięso będzie 
rumiane.
Udka podałam z czerwonym ryżem i surówką.







18 komentarzy:

  1. I takie jedzonko bardzo lubimy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Udka z kurczaka lubię podawane na wszystkie sposoby. Dosłownie :) Takiej wersji nie miałam okazji jeść, ale wszelakie jarzynowe "nadzienia" są super-smaczne. Pozdrowionka, miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. tak nadziane udka bardzo mi się podobają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna propozycja :) wyglądają naprawdę kusząco...

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak pysznie nadziane, świetny pomysł! ;)

    OdpowiedzUsuń