wtorek, 2 czerwca 2015

Karkówka w sosie paprykowym.

Karkówka w sosie paprykowym to moja kolejna propozycja na danie mięsne.
Nie wygląda ono zbyt apetycznie na zdjęciu, ale zapewniam Was, że jest bardzo smaczne.

Składniki:
700 g karkówki bez kości
1 szklanka śmietany
1 łyżka soku z cytryny
1 cebula
1,5 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżki masła klarowanego
sól
pieprz
1 łyżeczka mąki

Wykonanie:
Mięso opłukać, osuszyć i pokroić na plastry o grubości 0,5 cm. Każdy kawałek skropić sokiem z cytryny.
Oprószyć solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać masło i zarumienić kotlety z każdej strony, a następnie dodać posiekaną drobno cebulę i chwilę razem smażyć. Podlać mięso 1/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu.
W przypadku wyparowania wody uzupełniać ją.
W kubeczku mieszamy mąkę z trzema łyżkami wody,jak nie będzie już grudek dodać śmietanę , paprykę słodką i ostrą i wymieszać.
Kiedy mięso będzie już miękkie zalewamy śmietaną i chwilę gotujemy. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

karkówka w sosie paprykowym



20 komentarzy:

  1. Lubię sosy paprykowe, a tym bardziej karkówkę. Zwykle jadam ją raczej w formie zwykłych smażonych steków po prostu. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na sosik do karkówki, następnym razem wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis, moje smaki :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Potrawa zawsze na czasie, pyszny sos :)

    OdpowiedzUsuń
  5. o taka karkóweczka musi byc smaczniutka :) już mi ślinka cieknie jak patrze na taki pyszny kawałek mięska :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglada bardzo nieapetycznie a sos sie rozwarstwil.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napisałam wyżej, że danie nie wygląda apetycznie, ale jest bardzo smaczne. Nie jestem mistrzem fotografii :)

      Usuń
  7. Wygląda świetnie!
    Nie pogardziłabym takim kawałkiem karkówki w pysznym sosie ^^

    OdpowiedzUsuń
  8. Kawał pysznego mięsa w ciekawym sosie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. mniam bardzo lubię sos paprykowy :) na pewno smakowało tak zrobione mięsko :)

    OdpowiedzUsuń