niedziela, 26 lipca 2015

Gołąbki zapiekane

Gołąbki zapiekane lub gołąbki duszone na które znajdziecie przepis tutaj mogę jeść non stop.
Jest to jedno z moich ulubionych dań.



Składniki:
1 duża główka kapusty
1 kg mięsa mielonego
300 g ryżu
1 cebula
2 łyżki oleju
2 puszki pomidorów
1 szklanka wody
1 łyżka majeranku
1 łyżka masła klarowanego
bazylia
sól
pieprz
   
Wykonanie:

Z kapusty wyciąć głąb. Włożyć kapustę do garnka, zalać wodą lekko posoloną.i gotować, a co jakiś czas zdejmować wierzchnie liście.
Z każdego liścia ściąć zgrubienie, dzięki czemu łatwiej będzie nam zwijać gołąbki.

Farsz
Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Ugotowany ryż włożyć do miski, dodać mięso mielone. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju
na złoty kolor po czym dodać do mięsa. Doprawić solą majerankiem  i pieprzem i dokładnie wszystko wymieszać.
Masę mięsno-ryżową nakładać na liścia i zawijać gołąbki.
Najmniejsze liście z kapusty ułożyć na dno naczynia do zapiekania, a na nich i układać ściśle gołąbki.
Pomidory z puszki zmiksować na gładko wraz z zalewą,, dodać wodę doprawić solą, pieprzem , odrobiną bazylii i wlać na gołąbki.
Przykryć liśćmi z kapusty, aby gołąbki nam się nie spaliły.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 1 godzinę.


gołąbki zapiekane




3 komentarze:

  1. Lubimy gołąbki, najczęściej j używamy włoską kapustę.
    Twoje gołąbki są bardzo apetyczne:)
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gołabki naszej mamy są najlepsze i bardzo podobne do tych więc muszą być pyszne :D

    OdpowiedzUsuń