sobota, 18 lipca 2015

Jajka zapiekane z pieczarkami.

Szybka, sycąca i smaczna zapiekanka.
Moja córka i zięć starają się nie jadać pszenicy. Taki mają swój styl żywienia. Ponieważ mieli nas odwiedzić to przygotowałam dla nich jajka zapiekane z pieczarkami. Smakowało, bo szybko zniknęło z talerzy.



Składniki:

6 średnich ugotowanych ziemniaków w mundurkach.
3 jajka
400 g pieczarek
1 cebula
250 ml śmietany
100 g żóltego sera
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka masła klarowanego
sól
pieprz
papryka ostra
papryka słodka

Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki obrać i pokroić w plastry.
Pieczarki pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzać masło i lekko zeszklić cebulę pokrojoną w piórka po czym dodać pieczarki . Smażyć do odparowania wody. Doprawić solą i pieprzem.
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i na dno ułożyć plastry ziemniaków, a następnie pieczarki.
Zrobić w pieczarkach trzy dołki i w każdy wbić jajko.
Śmietanę wymieszać ze startym żółtym serem, solą, pieprzem, papryką i zalać całość.
Piec w 180 stopniach około 15 minut, aż śmietana z serem się przyrumieni.
Przed podaniem posypać koperkiem.

jajka zapiekane z pieczarkami


7 komentarzy:

  1. A nie jadłam takiego dania,musi być smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego dania nigdy nie jadłyśmy. Wygląda ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pieczarki, z chęcią zjadłabym taka zapiekankę;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie to musi być dobre, bardzo lubię takie zapiekanki

    OdpowiedzUsuń