czwartek, 9 lipca 2015

Rafaello na biszkopcie

Dzisiaj było wreszcie troszkę chłodniej i postanowiłam coś upiec.
Dawno przymierzałam się do tego ciasta, aż w końcu przyszedł ten dzień, że jest.
Ciasto rafaello na biszkopcie
Krem z białą czekoladą.

Składniki:

Ciasto:
8 jajek
6 czubatych łyżek mąki pszennej
1 szklanka cukru

Krem
400 g białej czekolady
600 ml śmietany kremówki 36%

Dekoracja:
400 ml śmietany kremówki 36%
1,5 łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku)
4 łyżki wiórek kokosowych


Wykonanie:

Krem:
Smietanę zagotować w garnku.
Czekoladę pokruszyć na małe kosteczki i zalać wrzącą śmietanką.Dokładnie wszystko wymieszać do momentu aż czekolada się rozpuści. Nakryć folią i odstawić do lodówki na około 3-4 godziny.
Po tym czasie wyjąć z lodówki i ubić mikserem.

Ciasto:
Podane porcje na ciasto podzielić na pół tzn upiec jedno ciasto z połowy porcji, a kiedy wyjmiemy z piekarnika przygotować drugą porcję i upiec drugie ciasto.
Dlaczego tak?
Bo potrzebujemy ciasta jeszcze ciepłego, aby łatwo go ułożyć w formie.

Z czterech jajek oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, a następnie dodajemy stopniowo cukier (pół szklanki)
Cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku.
Wsypać 3 łyżki mąki pszennej  i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników.
Wylać ciasto  na blaszkę (taką z wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzić ciasto równo na całej powierzchni.
Piec około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Po wyjęciu ciasta jeszcze gorące obracamy papierem do góry i usuwamy go.
Miskę szklaną lub metalową o średnicy na górze 24 cm wykładamy wewnątrz upieczonym ciastem. (patrz zdjęcie poniżej)
Jest ono elastyczne i miękkie i fajnie się dopasowuje do kształtu miski.
Lekko dociskamy do brzegów.

W tym czasie pieczemy drugie ciasto.
Wycinamy z niego koło o średnicy 24 cm tak aby można było przykryć wierzch ciasta.
Pozostałe kawałki wykorzystamy do przełożenia kremem i nie przejmujcie się można ciasto przekładać z małych kawałków.

Na dno naszej miski z ciastem nałożyć cienką warstwę kremu, warstwę ciasta (można sztukować z małych kawałków) i docisnąć. Ponownie warstwa kremu i ciasto. I tak do samego wierzchu miski. Na wierzch ułożyć wycięte koło i  poprzyciskać palcami z każdej strony, aby ciasto nie wystawało poza brzeg
Włożyć miskę z ciastem na 30 minut do lodówki.

Dekoracja:
W tym czasie przygotować dekoracje
Śmietanę mocno schłodzoną ubić na sztywno z cukrem pudrem,

Miskę obrócić  do góry dnem na paterę i ciasto bardzo łatwo się wysunie.
Całość obłożyć bitą śmietaną i posypać wiórkami kokosowymi.
Schłodzić w lodówce.


ciasto rafaello

wyłożenie miski ciastem

rafaello












16 komentarzy:

  1. Uwielbiam rafaello i wszystko co kokosowe. Porywam duży kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile czasu potrzeba na to cudeńko? J

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi zajęło łacznie z chłodzeniem około 4 godzin

      Usuń
  3. uwielbiam kokosowe ciasta :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Super ciasto. Musi być przepyszne. Tym bardziej, że ja bardzo lubię wiórki kokosowe.

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne wygląda! Kształt - bomba ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Łatnie wyszło :) No i musi być obłędne !

    OdpowiedzUsuń
  7. Szalenie mi się podoba forma w jakiej podałaś ciasto! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super, taka wielka pralina rafaaello :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam to ciasto, wygląda bosko!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda przepięknie- robię inną wersję- tej z białej czekoladą nie próbowałam musi być jeszcze smaczniejsza..

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda obłednie, i fajna kopuła powstała. Lekkie i puszyste ciacho

    OdpowiedzUsuń
  12. Kula kokosowa bardzo ładnie się prezentuje :) Szkoda, że jednak nie da się upiec biszkoptu kokosowego :P

    OdpowiedzUsuń
  13. Łał, fantastycznie wygląda ta kopuła :)

    OdpowiedzUsuń