czwartek, 20 sierpnia 2015

Makaron z boczkiem w sosie

Dzisiaj szybki obiad, ale bardzo dobry. Lubię makaron , bo można z niego wyczarować cuda. Ostatnio robiłam muszle zapiekane (przepis), a dzisiaj makaron z boczkiem w sosie.
Oczywiście makaron możecie wybrać inny ja zrobiłam świderki, bo taki znalazłam w mojej magicznej szafce.

Składniki:
400 g makaronu świderki
200 g pieczarek
1 duża cebula
150 g boczku
1 szklanka śmietany (dałam 18%)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Na rozgrzaną patelnię włożyć boczek pokrojony w kostkę i lekko go zrumienić z wszystkich stron.
Cebulę pokroić w kostkę i dodać do boczku, smażyć do zeszklenia się cebuli, a następnie dodać pieczarki pokrojone w półplasterki, doprawić solą i pieprzem i smażyć aż wyparuje woda z pieczarek.
Wszystko zalać śmietaną, doprawić solą i pieprzem i smażyć aż sos będzie gęsty.
Na talerzu polać makaron sosem i posypać natką pietruszki.

makaron z boczkiem w sosie



15 komentarzy:

  1. Takie proste, smaczne dania z makaronem uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z boczkiem już jedliśmy nie raz ale bez sosu: czyli znów coś nowego:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie pyszne a jednocześnie proste danie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja akurat za boczkiem nie przepadam, ale moja rodzinka zjadłaby na pewno taki makaron z wielką chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja natomiast przepadam za wędzonym boczkiem takim tłustym, a makaron będzie dodatkiem. mniam mniam. A jestem szczupły i nie mam nadwagi

    OdpowiedzUsuń