środa, 26 sierpnia 2015

Wątróbka z jabłkiem i sosem śmietanowym

Jedni wątróbkę uwielbiają inni nie mogą na nią patrzeć. U mnie w domu jest podobnie.
W tej wersji w sosie smakowała wszystkim bez wyjątku.  Na moim blogu znajdziecie również gulasz z wątróbek indyczych. (przepis)
Dzisiaj wątróbka drobiowa z jabłkiem i sosem śmietanowym.  Nie jest to danie fotogeniczne, ale smaczne.
Polecam !

Składniki:
500 g wątróbki drobiowej
2 jabłka
1 cebula
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki mąki
200 ml śmietany (dałam 18%)
1/4 szklanki soku jabłkowego
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz

Wątróbkę oczyścić i opłukać.
Na patelni rozgrzać masło klarowane i usmażyć 1 jabłko pokrojone w plastry bez gniazd nasiennych.
Usmażyć na rumiano z każdej strony i wyłożyć na talerz.
Na tym samym maśle usmażyć wątróbkę obtoczoną w mące.
Bardzo krótko z każdej strony, a następnie dodać cebulę posiekaną w kostkę i  1 starte jabłko na tarce o grubych oczkach.
Posolić, popieprzyć i chwilę smażyć.
Na patelnię wlać sok jabłkowy i śmietanę. Smażyć do zgęstnienia sosu. Na koniec posypać natką pietruszki i koperku . Podawać gorące wraz z usmażonymi plastrami jabłka.

wątróbka z jabłkiem i sosem śmietanowym



2 komentarze:

  1. Naprawdę lubimy wątróbkę! To nie jest nasza trauma z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wątróbki wspaniałe zawsze są jak i karkówka. Same dobrocie szczególnie na masełku

    OdpowiedzUsuń