wtorek, 25 sierpnia 2015

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Uwielbiam zupę pomidorową ze świeżych pomidorów. Teraz , kiedy jest sezon na wspaniałe pachnące pomidory to nie można jej nie ugotować. Zamykam również smak pomidorów w słoikach, aby zimą cieszyć się smakiem domowego przecieru. (przepis)

Składniki:

3 średnie marchewki
1 mały seler
1 duża pietruszka(korzeń)
1 por
2,5 l wywaru mięsnego
400 ml domowego przecieru pomidorowego (przepis)
200 ml śmietany
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
1 liść laurowy
3 ziela angielskie
5 ziaren pieprzu
1 łyżeczka bazylii
sól
pieprz

makaron lub ryż

Marchewkę , pietruszkę, seler i por obrać i włożyć  do gotującego się wywaru mięsnego, a następnie
dodać liść laurowy, ziele angielskie,pieprz, czosnek i gotować do miękkości warzyw.
Na koniec wlać przecier pomidorowy, pogotować chwilę. Usunąć z zupy liść laurowy i ziele angielskie, a resztę zmiksować blenderem na gładki krem.
Doprawić majerankiem , bazylią, solą i pieprzem. Zagotować.
Makaron lub ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Na talerz włożyć makaron, zalać zupą i dodać kleksa śmietany.
Smacznego

zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

4 komentarze:

  1. Mniam! Same pyszności tu widzę :) Super przepis!
    Zapraszam
    http://lifestyleleniwca.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja ulubiona zimą już mi potem tak nie smakuje.
    Świeże to świeże piękny kolorek

    OdpowiedzUsuń
  3. Wczoraj miałyśmy podobną na obiad :D Ale kluseczki były domowe :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziś zrobiłem pomidorową dla mojej Paulinki. Zupka smaczna a Paulinka zadowolona. A ja dumny.

    OdpowiedzUsuń