środa, 9 września 2015

Udka z indyka pod pierzynką z pora

Dwa udka z indyka i mamy obiad dla czterech osób.
Lubicie mięso z indyka? Jedni mówią, że jest suche, inni się nim zachwycają. Ja uważam , że dobrze zrobiony indyk wcale nie jest suchy. Przekonać się możecie pod warunkiem , że wypróbujecie ten przepis.
Nie wymaga wiele pracy. Ja kupiłam już udka indycze bez kości, ale można w łatwy sposób kość usunąć sami. Inny mój przepis na mięso z indyka  znajdziecie Tutaj

Składniki:
2 udka indycze
4 łyżki majonezu
2 duże pory
3 łyżki śmietany
100 g żółtego sera
1 łyżka masła
sól
pieprz

Udka po usunięciu kości rozłożyć na płasko i rozbić delikatnie.. Powstanie nam w ten sposób duży kotlet, który dzielimy na pół. To samo robimy z drugim udkiem.
Mięso oprószyć solą i pieprzem po czym ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem.
Każde udko posmarować po wierzchu łyżką majonezu.
Pora pokroić w półplasterki  i dodać do niego ser starty na tarce o grubych oczkach.
Wymieszać , doprawić solą i pieprzem, a następnie ułożyć na mięsie.
Wierzch pora posmarować śmietaną lekko posoloną.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż mięso będzie miękkie. W przypadku gdy por zacznie nam zbyt mocno się przyrumieniać należy przykryć naczynie folią aluminiową.


udka z indyka pod  pierzynką z pora


6 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł na smakowite mięsko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale smakowite połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja akurat dziś chcę indyka zrobić na obiad ! I zastanawiam się cały dziś jak go przyrządzić :) A ta propozycja wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeżeli to pora na pora na nóżkach to smak takich udek pod kołderką wart trudu przyrządzenia. W sobotę z rana jestem na targu a wieczorem zrobię kołderkę dla udek. Życz mi powodzenia w tych trudach Pani.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Życzę powodzenia, warto , bo smacznie :)

      Usuń