wtorek, 13 października 2015

Aromatyczna karkówka

Ostatnio trochę eksperymentuję z przepisami z różnych stron świata. Dzisiaj poznacie jeden z moich przepisów na pyszną karkówkę. Jest mięciutka, aromatyczna i bardzo łatwa do zrobienia.
Najbardziej podoba mi się zapach przypraw jaki się rozchodzi po kuchni i nie tylko. Zapachem nęcę również sąsiadów poprzez aromaty, które wychodzą na klatkę schodową.
Polecam Wam również to pyszne mięsko.

Składniki:
800 g karkówki wieprzowej bez kości
1 duża cebula
100 g jogurtu naturalnego
1 płaska łyżeczka imbiru
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki garam masala
1/4 łyżeczki płatków chilli
2 liście laurowe
2 ziarenka kardamonu
3 łyżki masła klarowanego
3 łyzki posiekanego szczypiorku

Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę o boku 3 cm.
Włożyć mięso do miski, zalać jogurtem, wsypać imbir,kurkumę, kolendrę, sól, garam masala,płatki chilli, liście laurowe, kardamon, i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać. Mięso musi być całe pokryte zalewą.
Odstawić na około 10 minut.
W rondlu rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
Następnie dodać mięso wraz z zalewą , wlać 1/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, bardzo często mieszając.
Po odparowaniu wody mieszać aby mięso zrobiło się przyrumienione (brązowe )
Podawać posypane szczypiorkiem.

aromatyczna karkówka


12 komentarzy:

  1. To są moje ulubione smaki. Pysznie to zrobiłaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taką karkówkę chętnie zjadłabym w ten szary dzień:)

    OdpowiedzUsuń
  3. tą tajemnicą miękkiego mięska jest chyba jogurt, hm? Kurczę.. ja to mam zawsze problem z karkówką. bo jak na patelni robię, to wiecznie twarda. z pierkarnika miodzio, ale z patelni okropna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. karkówkę trzeba dusić na wolnym ogniu . Polecam

      Usuń
  4. Nasza babcia lubi eksperymentować z karkówką i przyrządza ją na różne sposoby :) Taką też chętnie by zrobiła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nic dziwnego, że nęcisz zapachami sąsiadów jak taka gama przypraw do niej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Karkóweczka piękna a my jesteśmy zwolennikami takiego mięsa:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis podoba mi się już po samym przeczytaniu listy przypraw :)

    OdpowiedzUsuń
  8. a z czym polecasz to danie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej smakuje z ryżem. Pozdrawiam

      Usuń