czwartek, 29 października 2015

Zapiekanka makaronowa na słodko

Czasami przychodzi ochota na słodkie. Ciasta piec nie chciało mi się, ale zapiekankę makaronową na słodko zrobiłam.
Bardzo lubiana szczególnie przez dzieci. Szybka kolacja lub obiad jak wolicie. U mnie była na obiad.
Do zapiekanki można wykorzystać serek ricotta lub mascarpone. Ja zrobiłam z twarożkiem.
Jeśli lubicie rodzynki można je dodać. Moje dzieciaki jednak za nimi nie przepadają więc pominęłam.

Składniki:
400 g makaronu (dowolnego)
250 g twarogu
2 łyżki cukru (lub według własnego smaku)
1 łyżka cukru waniliowego
300 ml śmietany (dałam 18%)
1/2 szklanki płatków migdałowych
1 łyżka masła

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Twaróg rozgnieść widelcem z dwoma łyżkami śmietany,  cukrem, cukrem waniliowym.
wszystko wymieszać z makaronem i włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Wierzch posmarować resztą śmietany i posypać płatkami migdałowymi.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż śmietana na wierchu się zetnie, a migdały lekko zarumienią.
Podawać na ciepło.

zapiekanka makaronowa na słodko


6 komentarzy:

  1. Bardzo fajne danie :-) lubię też czasami zjeść na słodko :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam zapiekankę z jabłkami, z twarogiem nie, a kusi:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pamiętam takie coś z dzieciństwa. Muszę juniorowi zaserwować.

    OdpowiedzUsuń
  4. Na słodko zapiekanki makaronowej jeszcze nie robiłam, musi być pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O tak! To nam by smakowało :D Zawsze słodkie wersję będą kraść nasze serduszka xD

    OdpowiedzUsuń
  6. no ciekawa ta zapiekanka

    OdpowiedzUsuń