niedziela, 1 listopada 2015

Pulpety z indyka na pieczonych warzywach

Pulpety z indyka na pieczonych warzywach  podane z sosem serowym. Smaczne, syte i bardzo łatwe do przygotowania.
Warzywa możecie wykorzystać dowolne, takie jakie posiadacie w chwili obecnej w domu czy też w zależności od sezonu.
Pulpetów wychodzi dużo więcej z podanej porcji mięsa więc połowę przeznaczyłam na drugi dzień do obiadu, które można podać z ziemniakami, surówką i sosem serowym.
Z podanej porcji wychodzi dwa obiady dla 4 osób.

Składniki

Pulpety
700 g mięsa mielonego z indyka
1 jajko
1 kajzerka
1 łyżka oregano
1 łyżeczka majeranku
2 łyżki posiekanego koperku
sól
pieprz

olej do smażenia
bułka tarta

Do miski włożyć mięso, wbić jajko, dodać namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę, oregano, koperek i majeranek.
Wszystko doprawić solą, pieprzem i dokładnie wszystko wymieszać.
Z mięsa uformować niewielkie pulpety i obtoczyć w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kotleciki z każdej strony.
Po usmażeniu odłożyć na półmisek.

Warzywa
6 średnich ziemniaków
3 średnie marchewki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 pomidory
1 czerwona papryka
sól
pieprz
olej

Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Marchewki obrać i pokroić w grubsze plastry. Ząbki czosnku przekroić na połówki.
Pomidory i paprykę pokroić na cząstki.
Wszystkie warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posolić, popieprzyć i skropić olejem.
Piec w piekarniku w 180 stopniach C do miękkości warzyw. Pod koniec pieczenia dodać pulpety i piec około 10 minut.

Sos serowy
300 ml śmietany kremówki
100 g żółtego sera typu gouda
sól
pieprz

Śmietanę wlać do rondelka i podgrzać, a następnie dodać starty na tarce ser i stale mieszając podgrzewać na małym ogniu.
Kiedy sos będzie już gęsty i  ser rozpuszczony doprawić solą i pieprzem.

Zapiekankę polać sosem już na talerzach.

pulpety z indyka na pieczonych warzywach



6 komentarzy:

  1. pulpety dobre wszędzie i zawsze :)
    A do tego pieczone w warzywach.. boskość! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Danie nie dla mnie ale pewnie jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super danie - pulpety są genialne pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pulpeciki jak i warzywa wyglądają bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Niezawodne i zawsze smaczne a do tego warzywa - nic więcej nie trzeba:)

    OdpowiedzUsuń