czwartek, 5 listopada 2015

Ciasteczkowe ciasto bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia czy deser?
Trudno powiedzieć, ale wiem, że jest pyszne.
Taki mały torcik, który zrobiłam z okazji imienin mojego męża. Mała słodka niespodzianka, a taka wielka radość.
Ciasto zjedzone, zostało tylko wspomnienie na zdjęciach i smak pozostał.
Jak wiecie u mnie zawsze są szybkie i proste przepisy, a to jeden z nich.

Składniki:
400 g ciastek herbatników
1/2 szklanki orzechów włoskich
3/4 szklanki cukru
3 płaskie łyżki kakao
3/4 szklanki wody
200 g masła

100 g śmietany kremówki
100 g czekolady mlecznej

Herbatniki pokruszyć rękoma na drobne kawałki, orzechy posiekać nożem.
Wszystko wsypać do jednej miski i wymieszać.
Do małego rondelka włożyć masło, cukier, kakao i wodę i wszystko zagotować na wolnym ogniu. Od zagotowania gotować około 5 minut, mieszając, a następnie wlać do pokruszonych ciastek i wymieszać dokładnie razem.
Przełożyć do tortownicy (18 cm ) i ubić łyżką. wstawić do lodówki, aby ciasto stężało.
W małym rondelku doprowadzić do wrzenia śmietanę, zdjąć z palnika i dodać pokruszoną w kostki czekoladę. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawić chwilę do wystygnięcia, a następnie polać ciasto. Odstawić najlepiej na całą noc do lodówki.
Inspiracja https://www.facebook.com/tastemade/








23 komentarze:

  1. Super ciacho. Z pewnością jest pyszne do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie sie prezentuje, aż chciałoby się skubnąć kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ciacha bez pieczenia są normalnie dla mnie stworzone;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię takie ciasta bez pieczenia, mają coś w sobie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Powiem tak: ciasto bez pieczenia spokojnie może być deserem! :D
    Więc zaliczam go i tu i tu ;)
    mm.. zapowiada się prze smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Byłabym zadowolona jakby mi ktoś z okazji imienin zafundował taki torcik :) Mniam, wygląda genialnie

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo fajne, tylko ja musiałabym sobie najpierw upiec jakieś ciasteczka bez pszenicy ;) więc u mnie jednak troszkę piekarnik by się przydał

    OdpowiedzUsuń
  8. Boziuuuuu wygląda bajecznie i tak... czekoladowo :D Super przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmmm- wygląda baardzo czekoladowo i bardzo pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam. Mam takie pytania dotyczące tego pysznego deseru:-) Czy herbatniki mozna zastąpić zbożowymi kruchymi ciastkami? I czy można pominąc orzechy a dać np. więcej ciastek? Proszę o odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam
      Oczywiście, że można wykorzystać ciastka zbożowe, orzechy można pominąć, a dać wiórki kokosowe lub żurawinę, albo całkiem pominąć

      Usuń
  11. Dzień dobry. Mam takie pytanie. Czy ciastka i orzechy należy połączyć z mocno gorącą masą kakaową? Czy mozna ją przestudzić i dopiero wymieszać z pozostałymi składnikami? Mam obawy o te herbatniki czy nie zmiękną za mocno. Dziękuje za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Można połączyć z gorącą masą. Pozdrawiam

      Usuń
  12. Czy ciasto musi stac cala noc w lodowce do stezenia ? Czy wystarczy pare godzin ?

    OdpowiedzUsuń