niedziela, 3 stycznia 2016

Kluski śląskie

Najłatwiejsze do zrobienia kluski. Podaję je z masełkiem i cebulką, ale najlepsze są z sosikiem i gulaszem.
Przepis na gulasz znajdziecie tutaj 
Pamiętam jak pierwszy raz zabierałam się za zrobienie klusek z dziurką  i zawsze wydawały mi się takie trudne do zrobienia.
W domu mama nigdy takich nie robiła i nie mogłam podejrzeć. Jak tylko zaczęłam gotować na swoim to postanowiłam zrobić samodzielnie . Cóż się okazało, że to takie łatwe i takie smaczne.

Składniki
1 kg ugotowanych ziemniaków
około 250 g mąki ziemniaczanej

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub można skręcić przez maszynkę.
Ugnieść je w miseczce i podzielić na cztery części. Wyjąć jedną część ziemniaków i wsypać w to miejsce tyle mąki ziemniaczanej ile było ziemniaków, a następnie dodać wyjętą część ziemniaków i wszystko razem zagnieść na jednolite ciasto.
Z ciasta formować kulki  , lekko je spłaszczyć i  trzonkiem drewnianej łyżki lub palcem zrobić wgłębienie.
W dużym garnku zagotować wodę , posolić i wrzucić do wrzątku kluski.
Gotować około 2-3 minuty od momentu , kiedy wypłyną na powierzchnię wody. Wyciągać łyżką cedzakową.

kluski sląskie



9 komentarzy:

  1. uwielbiam kluski śląskie z sosami lub z cebulką i olejem lnianym :) pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kluchy śląskie z cebulką, omnomnom :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wstyd się przyznać, ale jeszcze nigdy nie robiłam ich sama w domu :) Zawsze namawiam do tego mamę ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Raz siostra zrobiła i bardzo nam smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowite :)Jadam je od czasu do czasu kiedy jeździmy rodzinnie w odwiedziny do prababci :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja zawsze dodaję jeszcze jajko, nawet nie wiedziałam że bez niego też wyjdą :)

    OdpowiedzUsuń