sobota, 16 stycznia 2016

Pieczona brukselka

Nie przepadam za brukselką. Mam uraz do niej z dzieciństwa. Jednak tak zrobioną i upieczoną zjadłam z apetytem. Jest naprawdę rewelacyjna.
Mówię to, bo moja mama czasami gotowała zupę z tymi małymi kapustkami. Zawsze mój talerz był udekorowany dookoła nimi, a ich smaku nie znosiłam.
Jeśli macie ochotę spróbować brukselki pieczonej to zapraszam po przepis.

Składniki
600 g brukselki
3 małe ząbki czosnku
2 czubate łyżki posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki oliwy
sól
pieprz

Brukselkę oczyścić z pierwszych listków, odciąć wystające głąby i każdą przekroić na połowę.
Włożyć do miski, doprawić delikatnie solą, pieprzem , dodać pokrojony w plasterki czosnek, oliwę i wymieszać.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200 stopniach C , ale co jakiś czas należy ją  pomieszać. Po 15 minutach dodać posiekane orzechy i piec aż kapusta będzie dobrze przyrumieniona.
Podawać gorącą jako dodatek do obiadu.

brukselka pieczona

5 komentarzy:

  1. Takiej brukselki jeszcze nie jadłem, a zapowiada się smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W wersji z czosnkiem i orzechami musi być pyszna. Ja piekłam z oliwą i ziołami, ale Twoim sposobem też zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubimy brukselkę :) Ale pieczonej jeszcze nie jadłyśmy, tylko na parze.

    OdpowiedzUsuń
  4. Brukselki są do kupienia a pomysł świetny lubię takie przypiekanki

    OdpowiedzUsuń