wtorek, 12 stycznia 2016

Pizza calzone

Pizza calzone to pizza w kształcie pieroga z dowolnym farszem.
Ja zrobiłam farsz z brokuła i kurczaka,ale również może być z samego brokuła z serem lub według własnego pomysłu i smaku.
Z podanej porcji wyszły mi dwa duże pierogi i trzy mniejsze.
Jeżeli macie ochotę na pizzę na cienkim cieście  to również ją znajdziecie na moim blogu.
Polecam !

Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka ciepłego mleka
8 g drożdży suszonych
3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli


Farsz
1 mały brokuł
1 podwójna pierś z kurczaka
1 mała czerwona papryka
200 g startego żółtego sera
2 łyżki masła klarowanego
sól
pieprz
papryka słodka
płatki chilli

Dodatkowo jajko do smarowania

Brokuła podzielić na różyczki i ugotować w posolonej wodzie.
Odcedzić na sicie i posiekać na drobno nożem.
Piersi z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.
Sól, pieprz, chilli i paprykę słodką wymieszać i wsypać do mięsa. Dokładnie wymieszać mięso z  przyprawami i usmażyć na maśle na rumiany kolor z każdej strony. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i jeszcze chwilę smażyć.
Mięso wymieszać z brokułem i w razie potrzeby doprawić.

Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i wymieszać, a następnie zagnieść na gładkie ciasto.
Uformować z ciasta kulkę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Powinno podwoić swoją objętość.
Po wyrośnięciu podzielić ciasto na cztery lub więcej jeśli chcemy mniejsze pizze.
Każdy kawałek rozwałkowujemy na kółka o średnicy talerza deserowego.
Na połowę kółka nakładamy farsz, posypujemy obficie serem  i przykrywamy drugą połową. Sklejamy pieroga i odstawiamy na blaszce do wyrośnięcia.
Piec w 200 stopniach C do momentu aż pizza będzie rumiana. Mi to zajęło 20 minut.
Podawać z ulubionym sosem.
Ja podałam z sosem czosnkowym


pizza calzone



10 komentarzy:

  1. Fajne nadzienie, coś nowego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda! Chętnie skorzystam z przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy takiej nie jadłyśmy :) Wygląda jak wielki pieróg a że kochamy pierogi to nas przekonała xD

    OdpowiedzUsuń
  4. Jenyyyyyy! Jakie to pyszne :)
    Zapraszam: http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiamy, taki włoski pieróg :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piróg okazały, pięknie upieczony i niezwykle apetyczny:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak zwykle coś smacznego do zastosowania.

    OdpowiedzUsuń
  8. jak nie wiem co chcę, abym zjadła coś ala pizza to właśnie stawiam na calzone, pyszne nadzienie :)

    OdpowiedzUsuń