poniedziałek, 8 lutego 2016

Brzoskwiniowe wydmy

Brzoskwiniowe wydmy upieczone i zjedzone. Bardzo smaczne ciasto. Pracy nie ma zbyt wiele, łatwe do zrobienia i polecam .
Skorzystałam z przepisu  S. Anastazji, ale spód zrobiłam z ciemnego biszkoptu.
Biszkopt możecie upiec sobie dzień wcześniej, co skróci czas przygotowania w dniu następnym.
To kto się skusi i upiecze takie ciasto?
A jeśli upieczecie to pochwalcie się zdjęciami ciasta.

Biszkopt
6 jajek
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.
Delikatnie połączyć z pianą , mieszając łyżką.
Foremkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem . Tylko dno.
Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 25 minut do tzw suchego patyczka.


Krem
1 puszka brzoskwiń
cukier do smaku
2 budynie śmietankowe
250 g masła

Dodatki
2 paczki delicji o smaku pomarańczowym
2 galaretki pomarańczowe

Brzoskwinie odcedzić na sitku. Sok uzupełnić wodą tak aby było 1/2 l , wsypać dwa budynie , cukier do smaku i ugotować gęsty budyń.
Odstawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać stopniowo ugotowany i wystudzony budyń.
Masę podzielić na dwie części

Składanie ciasta
biszkopt
1/2 kremu
ułożyć delicje
1/2 kremu
brzoskwinie
Całość zalać przygotowaną lekko tężejącą już galaretką



brzoskwiniowe wydmy


13 komentarzy:

  1. Pyszne ciasto, tak kusi, że pewnie na jednym kawałku degustacja się nie kończy :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo efektownie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne ciasto,lubię brzoskwiniowe ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawe ciasto i pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smaczne i efektowne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam ciasta z brzoskwiniami! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny jest przekrój tych warstw :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Musiał być pyszny, rewelacyjnie wygląda :) Zawsze jak robię ciasto na biszkopcie to też piekę dzień wcześniej, potem na drugi dzień szybko schodzi, bo nie trzeba czekać ani na upieczenie biszkopta, ani na jego wystudzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. idealne do popołudniowej herbaty

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam mieć kobietę każę sobie zrobić to to wyżej

    OdpowiedzUsuń
  11. Aż ślinka cieknie, wszystkie twoje wypieki wyglądają obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Zajeb... ciasto!Polecam!

    OdpowiedzUsuń