wtorek, 9 lutego 2016

Potrawka z kurczaka

Potrawka z kurczaka to danie, które robię od czasu do czasu z mięsa rosołowego.
Podawałam już kilka sposobów na wykorzystanie kurczaka z rosołu
Kotlety , krokiety czy zapiekanka .
Dzisiaj mam dla Was kolejną propozycję.
Mało fotogeniczne danie, ale bardzo smaczne. Potrawkę możecie podawać z ryżem, ziemniakami lub pieczywem.
Zapraszam na smaczny obiadek.

Składniki
mięso z kurczaka ugotowanego w rosole
2 łyżki masła klarowanego
1 puszka pomidorów
2 łyżki ketchupu
1 puszka groszku konserwowego
bulion mięsny
1 duża cebula
2 średnie marchewki
200 ml śmietany słodkiej
koperek
sól
pieprz
papryka słodka
papryka ostra

Masło rozgrzać na patelni i zeszklić cebulę drobno pokrojoną, ale nie rumienić. Dodać marchewkę pokrojoną w półplasterki i smażyć mieszając.
Dodać mięso oddzielone od kości i podzielone na mniejsze kawałki, zalać bulionem i dusić  do miękkości marchewki. Pomidory z puszki zmiksować, dodać ketchup wymieszać i wlać do mięsa, groszek odcedzić na sicie i wsypać do potrawki. Doprawić solą, pieprze, paprykami. Wszystko dusić jeszcze chwilę.
Na koniec dodać śmietanę i koperek.

potrawka z kurczaka

8 komentarzy:

  1. Najczęściej robię potrawkę w sosie chrzanowym, zrobię i taką:)

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas w domu dziadek po prostu obgryzał z kości mięso rosołowe :) Potrawka, czy fotogeniczna, czy nie, myślę, że wyszła dobra. Chętnie zjadłabym ją z ryżem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny kolorek , wyglada pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurczaka, masło,puszki wszystko mam jutro robię pani potrawkę. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ponownie robię potrawkę jest 18.05.2017. Bardzo dobre wykorzystanie rosołowego kuraka. Pozdrawiam
    serdecanie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakuje i pozdrawiam

      Usuń