środa, 24 lutego 2016

Żeberka w sosie własnym

Nie wiem jak Wy, ale żeberka uważam za jedno z lepszych kawałków mięsa.
Udało mi się kupić taki ładny pasek chudych , grubszych żeberek. Postanowiłam z nimi nie kombinować, ale zrobić je w bardzo prosty sposób. Do tego podałam ziemniaczki i surówkę z kapusty kiszonej.
Prawda, że obiadek pierwsza klasa :) 
Jeżeli macie ochotę na inne pyszne żeberka to polecam żeberka po amerykańsku lub żeberka duszone w kapuście kiszonej 

Składniki
1 kg  żeberek wieprzowych
1 duża cebula
1,5 szklanki wody
sól
pieprz
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 łyżka mąki (opcjonalnie)
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki masła klarowanego

Żeberka umyć i pokroić w mniejsze części., oprószyć je solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać masło i przyrumienić mięso z dwóch stron. Dodać cebulę pokrojoną w piórka i zrumienić ją smażąc wraz z mięsem.
Całość zalać wodą , dodać liście laurowe, ziele angielskie i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości mięsa. U mnie to trwało około 50 minut.
Na koniec dodać sos sojowy. Sos można zagęścić , roztrzepać mąkę w małej ilości wody i wlać do sosu po czym sos ponownie zagotować. Doprawić solą i pieprzem.

żeberka w sosie własnym

7 komentarzy:

  1. Lubię żeberka, rzadko jadam, ale zawsze ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Za samymi żeberkami nie przepadam, ale taki sosem z żeberek to bym nie pogardziła. Powiem więcej nawet o dokładkę bym poprosiła!

    OdpowiedzUsuń
  3. Od czasu do czasu lubię zjeść żeberka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale wygląda ten sosik, w którym sobie pływają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Akurat żeberka niekoniecznie do nas przemawiają :)

    OdpowiedzUsuń