niedziela, 6 marca 2016

Babka kakaowa ucierana

Bardzo łatwa, szybka, w smaku wilgotna babka kakaowa. Zawsze się udaje. Ja piekę babki nie tylko na święta, ale i przez cały rok, bo je po pierwsze lubię, a po drugie to takie szybkie ciasto do herbaty czy kawy.
Oczywiście jeszcze szybciej znika. Po mojej babce już śladu nie ma, ale przepis i zdjęcie pozostało.
Może i Wy skusicie się na kakaową babę z polewą.
Zapraszam po przepis.

Składniki
3 jajka
1 szklanka maki pszennej
100 g masła
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki mleka
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa
200 g śmietany kremówki
100 g czekolady mlecznej

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku stale ucierając.
Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i dodawać na przemian z mlekiem ucierając ciasto.
Formę do babki z kominem wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 45 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone, a w razie potrzeby przedłużyć czas pieczenia.

Śmietanę mocno podgrzać, ale nie gotować i zalać nią pokruszoną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia się całkowitego czekolady.
Polać babkę i udekorować posypką.



babka kakaowa ucierana

8 komentarzy:

  1. Wygląda najpiękniej na świecie. Zwykle robię klasyczne, jasne babki. To jest super alternatywa na odmienienie sobie rutyny w wielkanocnym pieczeniu. Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo efektowna babka :) Świetny przepis na Święta ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Babka plus ta polewa przecudnie wygląda :D Nic tylko oblizywać palce ;)

    OdpowiedzUsuń