sobota, 5 marca 2016

Karkówka pieczona w rękawie

Karkówka pieczona w rękawie jest bardzo soczysta i mięciutka. Na gorąco można podać do obiadu, na zimno na kanapki.
Lubie mięsa pieczone w ten właśnie sposób, bo mało pracy, a efekt.. zresztą sami spróbujcie, bo warto. W moich przepisach znajdziecie również kurczaka pieczonego w rękawie (przepis), który także bardzo polecam.
Karkówkę możecie zastąpić łopatką.
Życzę Wam smacznego i zapraszam po przepis



Składniki
1,5 kg karkówki wieprzowej bez kości
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
1 średnia marchewka
sól
pieprz
słodka papryka
ostra papryka
2 łyżki masła klarowanego

Karkówkę umyć, osuszyć i oprószyć solą i pieprzem.
W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć mięso z dwóch stron po 5 minut z każdej strony. Wyjąc mięso posypać słodką i ostrą papryką.
Przełożyć mięso do rękawa foliowego , obłożyć pokrojoną w ćwiartki cebulą, ząbkami czosnku i marchewką pokrojoną w kawałki.
Rękaw związać z dwóch stron, zrobić trzy dziurki i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 1,5 godziny. Następnie rękaw przeciąć na górze (ostrożnie żeby się nie poparzyć parą) i piec jeszcze około 15 minut.

karkówka pieczona w rękawie


9 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie soczyste i mięciutkie mięska! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię taką upieczoną karkówkę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Karkówkę lubię w każdym wydaniu. Nigdy nie jadłam pieczonej w rękawie. Ale takie pyszności przygotowujesz, że w Twoim wykonaniu na pewno bym zakochała się w niej od pierwszego kęsa. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię mięsa pieczone w rękawie, są o wiele smaczniejsze, niż te pieczone w jakimkolwiek naczyniu lub na blasze :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe mięsko ci wyszło :-) też często robię w rękawie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Musi być super soczysta :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zobaczymy nastawiłem w piekarniku godz.14/05 24.04.2016 r. Jutro opiszę rezultaty moich dokonań

    OdpowiedzUsuń
  8. Oświadczam że karkówka jest prima. Czyli przepis jest jak najbardziej do stosowania. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń