poniedziałek, 7 marca 2016

Udka pieczone w pomidorach

Dzisiaj mam dla Was przepis na udka zapiekane w pomidorach. Tak, tak kolejny raz mięso, ale wspominałam, że moja rodzinka je lubi, a jak na niedzielny obiad przystało to i pojawiło się na naszym stole.
Do obiadu podałam ziemniaki puree i surówkę z kapusty pekińskiej.
Kurczak jest soczysty, mięciutki  i bardzo smaczny, dlatego polecam.
Jeśli macie ochotę na inne przepisy z mięsem to zapraszam tutaj , gdzie znajdziecie dużo sposobów na jego przygotowanie. Nie tylko na kurczaka, ale i inne rodzaje mięsa.


Składniki
6 udek z kurczaka
3 cebule
2 łyżki masła klarowanego
1 puszka pomidorów
1/2 szklanki wody
sól
pieprz
papryka słodka
papryka ostra
natka pietruszki

Udka umyć, osuszyć , oprószyć solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć udka z dwóch stron po 4 minuty z każdej strony.
Na dno blaszki wyłożyć cebulę pokrojoną w plastry, a następnie podsmażone mięso wraz z tłuszczem ze smażenia.
Pomidory z puszki wymieszać z wodą, doprawić solą, pieprzem, paprykami i wlać na mięso.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż mięso będzie miękkie.
U mnie trwało to około 1,15 h. Po wyjęciu z piekarnika posypać natką pietruszki.

Udka pieczone w pomidorach

17 komentarzy:

  1. Hmm, ta skórka,pysznie przypieczona:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo często robię, moja rodzina uwielbia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm kurczaczek w takiej postaci - jestem na tak! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smacznie to wygląda , na pewno wypróbuje przepis ;)
    http://xthy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, takiej wersji udek chyba jeszcze nie jadłam. Robią wrażenie. Wyglądają bardzo wykwintnie i na pewno są wyśmienite w smaku. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyśmienity, aromatyczny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajnie przypieczona skórka :) Lubię taką chrupką :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Dawno tu mnie nie było, a są fajne nowości. Udka w porządku tylko zastanawiam się pomidory w puszce krojone chyba będą lepsze. To smakowite szczególnie dla dzieci.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogą być krojone, ja dałam całe. Pozdrawiam

      Usuń
  9. Właśnie takie podpieczone i chrupiące oj wyglądają bardzo zachęcająco

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię takie go pieczonego kurczaczka :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. pysznie, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  12. pyszny sposób na kurczaka :) uwielbiam wszystko co pomidorowe :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie tylko udka ale sos musi być bardzo dobry :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Do tego pieczone ziemniaczki w mundurkach,bagietka.. pycha!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja dodaje jedna puszkę pomidorkow w ziołach i jeszcze jeszcze jedna puszkę pomidorkow zwykłych całych i praktycznie bez wody. Pycha!

    OdpowiedzUsuń