poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Ciasto Pszczółka

Na weekend upiekłam ciasto pszczółka. Ciasto ucierane przekładane kremem budyniowym, a na wierzchu warstwa kokosowa. Pycha! Spodobała mi się bardzo nazwa tego ciasta, że musiałam go upiec. Ciasto nie wymaga zbyt wiele pracy, łatwe w wykonaniu. Idealne do herbatki czy kawy.
Na moim blogu znajdziecie również podobne ciasto Żądło, ale jednak inne, bo drożdżowe.
Źródło Ciasta S. Anastazji


Masa kokosowa
250 g wiórek kokosowych
150 g masła
200 g cukru
6 łyżek mleka

Na patelni rozgrzać masło, wlać mleko i wsypać wiórki wymieszane z cukrem.
Wszystko razem smażyć na patelni, ale nie przyrumieniać.
Wystudzić.

Ciasto
200 g masła
200 g cukru pudru
500 g mąki
8 łyżek mleka
4 jajka
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masło utrzeć z cukrem na gładką pulchną masę, a następnie dodawać po jednym żółtku stale miksując.Dodać mleko i miksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i zmiksować z ciastem. Pianę z białek ubić i delikatnie wymieszać z ciastem.
Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, a następnie wyłożyć na nie przestudzoną masę kokosową.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C na złoty kolor i sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Po upieczeniu i wystudzeniu podzielić ciasto na dwa blaty.

Masa budyniowa
1/2 l mleka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
6 łyżek cukru
250 g masła

Dodatkowo
powidła śliwkowe
100 g czekolady

Z 1/2 l mleka odlać pół szklanki i wymieszać z dwoma budyniami i cukrem. Pozostałe mleko zagotować i na wrzątek wlać budyń stale mieszając aż będzie gęsty.
Odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć i stopniowo dodawać po łyżce ugotowanego budyniu. Miksować.

Składanie ciasta
1 blat ciasta
cienka warstwa powideł
masa budyniowa
warstwa powideł
blat ciasta z masą kokosową
polewa z rozpuszczonej czekolady

ciasto pszczółka






9 komentarzy:

  1. Mam umiejętność ale ostatnio mało czasu. Wiosna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zmiany, nagle odzyskałem czas jestem uziemiony w domu. Dziś popołudniu upiekłem lekkie zmiany w przepisie-więcej żółtek. Wyszło ładnie i już poszło. Tak to jest z smakołykami.

      Usuń
  2. myślałam,że pszczółka to miodowe ciasto, a tu zaskoczenie :) Ciekawe te warstwy, na pewno pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne ciasto. Musi pysznie smakować :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. również zmyliła mnie nazwa, myślałam, że to ciasto z dodatkiem miodu :) pięknie się prezentuje i pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie znam go. Jest dość czasochłonne, ale efekt niesamowity. Ciasto jak z najlepszej cukierni. Nazwę ma świetną ;) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo fajne,zrobię któregoś dnia

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale bym zjadła takiego ciacha! Szkoda, że już tak późno i na słodycze nie dobra pora :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie pszczółki to możemy nawet pokochać :D

    OdpowiedzUsuń