czwartek, 21 kwietnia 2016

Młoda kapusta duszona

Dzisiaj zrobiłam pierwszy raz w tym sezonie młodą kapustę. Mówiłam już Wam, że bardzo ją lubię. Jest już kilka przepisów z nią na blogu, które możecie znaleźć tutaj 
Do duszonej kapusty z pomidorami podałam ziemniaki. I obiad gotowy. Możecie podać samodzielnie, z pieczywem itp.
Takie wiosenne smaczne danie.

Składniki
1 główka młodej kapusty
2 marchewki
1 por
2 łyżki masła klarowanego
1 szklanka wody
1 łyżeczka cukru
3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego
koperek
sól
pieprz

Masło rozgrzać w rondlu, dodać pokrojoną kapustę, marchewkę, pora i marchewkę pokrojoną w półplasterki. Dodać wodę , cukier, sól i pieprz i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.Kiedy warzywa będą miękkie dodać przecier, koperek i chwilę dusić.

młoda kapusta duszona



8 komentarzy:

  1. U mnie była w niedziele. Ach, ten smak :) Uwielbiam tak przygotowaną młodą kapustę!

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie dusi się po prostu na maśle, bez dodatków :) Ale i tak jeść nie mogę, to zostają mi wspomnienia i zapachy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Każdy przygotowuje inaczej ale taka kapustka zawsze smakuje rewelacyjnie. My również pierwszą młodą kapustkę mamy za sobą:) na pewno przyrządzimy ją jeszcze nie raz.
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepsza na świecie. Jadłam już w tym roku kilka razy. Pyyycha! :) Duszona najlepsza. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam duszoną kapustę, muszę jeszcze jakoś przekonać do niej swoego faceta :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Młoda kapustka najlepsza :) Uwielbiam ! Też miałam w planach zakupienie główki na weekend i podduszenie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Młoda kapusta w każdym wydaniu mi smakuje :)

    OdpowiedzUsuń