poniedziałek, 9 maja 2016

Czekoladowe ciasto ucierane z rabarbarem

Zaczął się sezon na rabarbar. Trochę przepisów na ciasta z rabarbarem można już znaleźć na moim blogu. Dzisiaj mam dla Was ciasto, które zawsze się udaje. Można je piec z różnymi owocami.
Tym razem upiekłam z rabarbarem. Słodkie , czekoladowe ciasto i lekko kwaśny rabarbar. To jest właśnie to co tygryski lubią najbardziej :)

Składniki:

5 jajek
1,5 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 średnich łodyg rabarbaru
cukier puder do posypania ciasta

Wykonanie:

Rabarbar obrać i pokroić w 5 mm plasterki. Wsypać 3 łyżki cukru, wymieszać i odstawić na 15 minut.
Jajka utrzeć z cukrem na gładko, dodać przesianą mąkę z proszkiem do
pieczenia. olej, mleko,kakao i dokładnie zmiksować do połączenia składników. Odłożyć cztery łyzki rabarbaru, a resztę wymieszać z ciastem. Pozostałą część rabarbaru ułożyć na cieście.
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Wlać ciasto do formy i piec w 180 stopniach C około 45-50 minut.
Po wystudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem.





6 komentarzy:

  1. Znam je w wersji z jabłkami. Pycha! Z rabarbarem też musi smakować bosko. No bo wygląda na bardzo smaczne. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam podobne z jabłkami i orzechami, z rabarbarem jeszcze nie próbowałam i to jest myśl, aby go wypróbować ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. takie proste ciasta są najlepsze

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne! Chętnie zjadłabym kawałek takiego ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. U nas też rabarbar na tapecie :D Ciacho wygląda super pysznie :)

    OdpowiedzUsuń