piątek, 3 czerwca 2016

Łazanki z młodą kapustą

Łazanki z kapustą, ale możecie do tego dania wykorzystać dowolny makaron i zawsze będzie smacznie. Jeśli nie macie ochoty na makaron to kapustę możecie podać jako oddzielne danie.
Ja jestem miłośniczką wszelkiego rodzaju dań z kapustą. Taka ze mnie kapuściana kobietka :)
Zapraszam również po przepis na kapustę z kiełbaską.


Składniki
1 opakowanie makaronu typu łazanki
1 główka młodej kapusty
2 marchewki
1 por
2 łyżki masła klarowanego
1 szklanka wody
1 łyżeczka cukru
koperek
sól
pieprz

Masło rozgrzać w rondlu, dodać pokrojoną kapustę, marchewkę, pora i marchewkę pokrojoną w półplasterki. Dodać wodę , cukier, sól i pieprz i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.Kiedy warzywa będą miękkie dodać  koperek i wymieszać.
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić i wymieszać z kapustą.

łazanki z młodą kapustą


6 komentarzy:

  1. Tęsknie za łazankami. Dawno ich u mnie nie było. A tak je bardzo lubię ;) Mniam, mniam. Młoda kapustka najlepsza. Pozdrowionka serdeczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne danie :) U mnie w domu za łazanki nosiliby Cię na rękach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Łazanki jeszcze przed nami :P Nigdy nie jadłyśmy :D

    OdpowiedzUsuń