środa, 22 czerwca 2016

Marysieńka

Ciasto Marysieńka to połączenie biszkoptu , ciasta orzechowego i masy budyniowej. Jest bardzo smaczne i łatwe do zrobienia.
Wygląda na bardzo pracochłonne, ale w rzeczywistości tak nie jest.
Skorzystałam z przepisu S. Anastazji. Na moim blogu znajdziecie również inne ciasta,  które Wam polecam. Np. ciasto cappuccino , które jest rewelacyjne.


Biszkopt kakaowy
7 jajek
1 szklanka  cukru
5 łyżek  mąki pszennej
2 łyżki  kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.
Delikatnie połączyć z pianą , mieszając łyżką.
Foremkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem . Tylko dno.
Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 40 minut do tzw suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty.

Placek orzechowy

250 g posiekanych orzechów włoskich
5 białek
200 g cukru
1,5 łyżki miodu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier.
Orzechy wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz miodem i  proszkiem do pieczenia.
Dodać wszystko do piany i delikatnie wymieszać szpatułką.
Blaszkę 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlac ciasto.
Piec w 180 stopniach C około 40 minut.

Krem
1/2 l mleka
5 żółtek
200 g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
250 g masła

 1/2 szklanki mleka wymieszać z mąką, cukrem, żółtkami . Resztę mleka zagotować po czym wlać do wrzątku i mieszając gotować aż powstanie budyń
Wystudzić.
Masło utrzeć, a następnie stopniowo dodawać wystudzonego budyniu stale ucierając.

Polewa 
100 g czekolady
4 łyżki mleka
1 łyżka masła
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko masło i wymieszać.

Składanie ciasta
Biszkopt
1/2 masy
placek orzechowy
1/2 masy
biszkopt
polewa czekoladowa

Marysieńka




3 komentarze:

  1. dużo pracy,ale na specjalne okazje warto zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna ta Marysienka. Ciasto bardzo wypracowane, ale efekt zdecydowanie jest tego wart. Piękne, na pewno smaczne. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie dość, że fajnie się nazywa to i jak wygląda :)

    OdpowiedzUsuń