poniedziałek, 6 czerwca 2016

Pulpety z indyka w zielonym sosie

Delikatne pulpety z mięsa indyczego, a wszystko zatopione w zielonym sosie. Sos zrobiony na bazie szpinaku i słodkiej śmietanki. Wspaniałe pyszne mięsko. Podałam je z ziemniakami i surówką z rzodkiewki. Może i Wy skusicie się na taki obiad?
Na blogu znajdziecie również przepisy na pulpety w sosie pomidorowym, pulpety w sosie serowym i inne  również bardzo smaczne.


Składniki
500 g mięsa mielonego z indyka
1 kajzerka
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
300 g mrożonego szpinaku
400 ml śmietany 30%
1 serek topiony
1 l bulionu mięsnego
2 łyżki mąki
2 łyżki masła klarowanego
sól
pieprz

Mięso, jajo, namoczoną w owdzie i odciśniętą bułkę, bułkę tartą wyrobić na gładką masę.
Doprawić solą i pieprzem. Z mięsa uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie każdą obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać masło klarowane i lekko przyrumienić z każdej strony.
W garnku zagotować bulion mięsny i wrzucić do niego podsmażone pulpety. Gotować na małym ogniu około 20 minut. Pulpety wyciągnąć na talerz.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła i dodać rozmrożony szpinak. Smażyć 2 minuty po czym wlać śmietanę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.  Dodać 1 serek topiony i smażyć na patelni aż sos zgęstnieje.
Do sosu włożyć pulpety. Podawać gorące

pulpety indycze w zielonym sosie


10 komentarzy:

  1. Zwykle pulpeciki jadam w sosie pomidorowym, ale to wcale nie oznacza, że nie zjadłabym także nieco innych. Zielony sos wygląda bardzo ciekawie, nietypowo. Skosztowałabym, jestem ciekawa tego smaku. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię drób w takim zielonym sosie, więc to danie jest jak najbardziej dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pewnie, ja bym się skusiła :) Sos bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię szpinak,więc danie dla mnie w sam raz

    OdpowiedzUsuń
  5. Sos i pulpeciki wyglądają bardzo ciekawie :) Ciekawe jak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale fajny pomysł na zielony sos :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają smakowicie! Szpinak jest bardzo uniwersalnym warzywem, w połączeniu ze śmietanką lub jogurtem, a jeszcze z czosnkiem, jest boski!

    OdpowiedzUsuń