czwartek, 14 lipca 2016

Kurczak z papryką

Kurczak z papryką to szybkie i smaczne danie. Można podawać je z ryżem, kaszą, ziemniakami lub kluskami.
Jeśli macie ochotę to można sos zagęścić dodając odrobinę mąki. Dla urozmaicenia koloru można dodać jeszcze paprykę czerwoną. Ja miałam tylko żółtą i zieloną.
Jeśli nie macie pomysłu na szybki i smaczny obiad, to polecam.

Składniki

1 podwójna pierś z kurczaka
1 duża zielona papryka
3 żółte papryki
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 duża cebula
1 łyżka mąki
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki sosu sojowego
1,5 szklanki wody
sól
pieprz
papryka słodka
papryka ostra

Pierś z kurczaka pokroić w paseczki. Oprószyć solą, pieprzem i mąką. Wszystko dokładnie wymieszać.
W rondlu rozgrzać masło i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Nie rumienić.  Dodać mięso i obsmażyć ze wszystkich stron aż mięso zrobi się białe. Papryki pokroić w paski i wrzucić do mięsa.
Podlać wodą, dodać sos sojowy  i dusić pod przykryciem około 12 minut. Na koniec dołożyć przecier pomidorowy i doprawić całość solą, pieprzem i paprykami. Zagotować.

kurczak z papryką


3 komentarze:

  1. To dla mnie przepis, prosty do wykonania będzie i będzie smakowity. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń