niedziela, 4 września 2016

Kotlety mielone z sezamem

Kotlety mielone wcale nie muszą być nudne. Można je urozmaicić przez dodanie różnych dodatków. Ja mam dla Was dzisiaj kotlety mielone z sezamem. Rewelacyjne w smaku, a najlepiej smakują podane prosto z patelni. Ja takie najbardziej lubię. Na zimno idealne do kanapek. Pycha!
Można podawać z ziemniakami lub frytkami. Do tego polecam mizerię z ogórków


Składniki:
500 g mięsa wieprzowego
1 całe jajko
1 cebula
2 małe ząbki czosnku
1 czerstwa kajzerka
mleko do namoczenia kajzerki
1 łyzeczka majeranku
3 łyżki sezamu
sól, pieprz
bułka tarta +1 łyzka sezamu 
olej do smażenia

Wykonanie:
Mięso skręcić przez maszynkę dodać cebulkę drobniutko posiekaną. 
Bułkę namoczyć w mleku, a gdy zmięknie odcisnąć i dodać do mięsa. 
Czosnek wycisnąć przez praskę. Dodać całe jajko,sezam, sól, pieprz i majeranek.
Wszystko wyrobić na gładką masę. 
Uformować kotleciki (mocząc ręce w zimnej wodzie łatwiej formować) i obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z sezamem.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć z obu stron na rumiany kolor.
Najlepsze są podawane od razu po usmażeniu.

kotlety mielone z sezamem


3 komentarze:

  1. robię takie kotleciki,ale dla zdrowia piekę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A za mną ostatnio właśnie ciągle chodzą mielone. Sezam bardzo lubię i z chęcią bym tak poeksperymentowała :) Pozdrowionka :) Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Często dodaję do mielonych sezam i prażony słonecznik. Niesamowite jak jeden, dwa składniki potrafią tak zmienić smak zwykłego kotleta :)

    OdpowiedzUsuń