sobota, 15 października 2016

Szybkie ciasto dyniowe

Szybkie ucierane ciasto dyniowe. Wcześniej przygotowałam sobie puree z dyni, które mozna wykorzystać do ciasta, pierogów (przepis znajdziecie w zakładce Pierogi), klusek itp. Puree można mrozić lub przechowywać w słoikach.
Przygotowanie tego ciasta to parę minut, a następnie pieczenie, studzenie i jedzenie.
Prawda, że proste?
Może i Wy skusicie się na zrobienie takiego ciacha.

Składniki:

5 jajek
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
3/4 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka puree z dyni

cukier puder do posypania ciasta

Wykonanie:

Jajka utrzeć z cukrem na gładko, dodać puree dyniowe, przesianą mąkę z proszkiem do
pieczenia. Wszystko utrzeć ,a następnie wlać olej  i dokładnie połączyć składniki.
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Piec w 180 stopniach C około 45-50 minut.
Po wystudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem.

Jak przygotować puree z dyni
/Dynię podzielić na mniejsze kawałki wraz ze skórą. Włożyć do naczynia żaroodpornego , nakryć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C około 1 godziny lub dłużej, zależy od wielkości naszych kawałków.
Można sprawdzić czy dynia już upieczona, wkładając wykałaczkę w miąższ. Musi wejść jak w masełko.
Dynię studzimy, obieramy ze skóry, odciskamy wodę i miksujemy  na gładko.

Szybkie ciasto dyniowe

5 komentarzy:

  1. Wygląda na cudownie mięciutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. naprawdę szybkie i smakowite:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale super ciasto, mam dynię to chyba się skuszę i zrobię takie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto dyniowe? Ale super pomysł. Dynia nieodłącznie kojarzy mi się z jesienią. Pyszna propozycja :) Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń