niedziela, 26 marca 2017

Borek z serem

Dzisiaj mam coś dla Was z kuchni tureckiej. Borek z ciasta filo, nadziewany białym serem.
Bardzo wszystkim smakowało. Kocham naszą tradycyjną kuchnię, ale czasami warto się skusić na smakołyki z innych krajów. Oglądając tureckie filmy  bardzo często jest tam podawany borek.
Można go przygotować na wiele sposobów.  Na blogu znajdziecie inny przepis na to danie
czyli borek z mięsem

Składniki
5 płatów ciasta filo
2 jajka
150 ml jogurtu naturalnego
70 g roztopionego masła
250 g białego sera
1/2 pęczka natki pietruszki
sól
pieprz

Twaróg pokruszyć widelcem, lekko posolić i popieprzyć, dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.
Jajka z roztopionym masłem i jogurtem dokładnie roztrzepać.
Każdy płat ciasta posmarować bardzo dokładnie pędzelkiem masą jajeczną i posypać twarogiem.
Zsunąć dwa brzegi przeciwne do siebie co utworzy nam wachlarz. Układać w poprzek naczynia do zapiekania.
Na szerokość naczynia weszło mi 5 płatów ciasta. Wszystko zalać resztą masy jajecznej i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C z termoobiegiem. Piec aż zapiekanka będzie rumiana, a masa ścięta.

borek z serem


7 komentarzy:

  1. nie znałam tego dania,musi być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zacznę od kupienia ciasta filo, chyba w jakimś supermarkecie. Co

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też muszę poszukać ciasta filo. Pięknie to wygląda. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Co zrobic zeby ciasto bylo miekkie i nie wysuszylo sie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto przed pieczeniem musi być dobrze zwilżone.

      Usuń
  5. Co to jest za ciasto? Jadlam je juz nie raz w piekarniach tureckich i ten börek jest najlepszy. Gdzie takie moge dostac gotowe i w domu zrobic? http://xn--zayflama-vkb.net/wp-content/uploads/2015/05/Asu-Borek-Su-Boregi.jpg

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja kupuję gotowe ciasto filo. Pakowane jak ciasto francuskie. Ostatnio zaopatrzyłam się w Tesco

    OdpowiedzUsuń