niedziela, 2 kwietnia 2017

Żeberka duszone z pieczarkami

Lubicie żeberka? Ja bardzo. Przygotowałam je dzisiaj z w sosie z pieczarkami.
Delikatne, miękkie, soczyste.... Pycha!
Do mięsa podałam ziemniaki puree i surówkę z selera
Może i Wy skusicie się na taki smaczny obiad.
Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie inne przepisy na żeberka. Szczególnie polecam żeberka po amerykańsku.



Składniki
1 kg  żeberek wieprzowych
1 duża cebula
250 g pieczarek
3 szklanki wody
sól
pieprz
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 łyżka mąki (opcjonalnie)
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki masła klarowanego
papryka słodka


Żeberka umyć i pokroić w mniejsze części., oprószyć je solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać masło i przyrumienić mięso z dwóch stron. Dodać cebulę pokrojoną w piórka i zrumienić ją smażąc wraz z mięsem, a następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki.
Całość zalać wodą , dodać liście laurowe, ziele angielskie i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości mięsa. U mnie to trwało około 1 godziny.
Na koniec dodać sos sojowy doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Sos można zagęścić , roztrzepać mąkę w małej ilości wody i wlać do sosu po czym sos ponownie zagotować.

żeberka duszone z pieczarkami

2 komentarze:

  1. mam w domu dwóch fanów żeberek,którym na pewno to danie by posmakowało

    OdpowiedzUsuń