poniedziałek, 3 lipca 2017

Faszerowana kalarepa

Lubicie faszerowane warzywa? Dzisiaj polecam kalarepę faszerowaną kaszą bulgur podaną w sosie pomidorowym. Syte smaczne danie.
Na blogu znajdziecie również faszerowane pieczarki, pomidory, nadziewany kalafior, bakłażany, cukinię itp.
Jest również kalarepa w trochę innym wydaniu, bo nadziewana mięsem. Również bardzo smaczna.
Może skusicie się na takie letnie danie.
Polecam!

Składniki

4 duże kalarepy
150 g kaszy bulgur
100 g żółtego sera
1 cebula
1/2 pęczka koperku
sól
pieprz

Sos
1 puszka pomidorów
1 cebulka
2 łyżki masła klarowanego
1 szklanka wody
2 łyżki przecieru pomidorowego
sól
pieprz
majeranek
bazylia
oregano
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Masło rozgrzać na patelni i zeszklić na nim cebulkę drobno posiekaną. Do rondelka wlać wodę, puszkę pomidorów i zagotować. Dodać podsmażoną cebulkę, przecier pomidorowy i wszystko zmiksować. Doprawić przyprawami i zagotować. Mąkę rozrobić w 1/4 szklanki wody i wlac do sosu. Zagotować.


Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Kalarepę obrać i gotować w posolonej wodzie, ale tak żeby jej nie rozgotować. Ma być lekko twarda. Następnie wydrążyć łyżką środek zostawiając  4-5 mm ścianki. Pozostałą kalarepę pokroić drobniutko.
Ser żółty i cebulę pokroić w kostkę. Koperek posiekać. Posiekaną kalarepę wymieszać z ugotowaną kaszą, koperkiem, cebulą i żółtym serem. Doprawić solą, pieprzem. Powstałym farszem napełniać kalarepy lekko ubijając farsz łyżką.
Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, wlać 3/4 szklanki wody i piec w  piekarniku nagrzanym do 180 stopni C .
Kalarepy muszą być mięciutkie.
Podawać polane sosem.

faszerowana kalarepa



Polecam 
Kalarepa zapiekana
zapiekane pomidory
kwiaty cukinii zapiekane w cieście
bakłażan faszerowany
cukinia zapiekana z mięsem


2 komentarze:

  1. nadziewam mięsem, ale spróbuję tej wersji:)

    OdpowiedzUsuń
  2. w takiej wersji kalarepy to chyba jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń