poniedziałek, 21 sierpnia 2017

Udka w sosie pieczarkowym z koperkiem

Szybki i smaczny obiad. Udka w sosie pieczarkowym z koperkiem. Można podawać z ryżem, ziemniakami, kaszą, kluskami lub makaronem. Mięso mięciutkie, a sos kremowy.
Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie mnóstwo przepisów i pomysłów na dania mięsne. Nie tylko z kurczakiem, ale także i z innymi rodzajami mięsa. Szczególnie polecam kurczaka w sosie porowym.
Pycha!


Składniki
8 podudzi z kurczaka
250 g pieczarek
1 duża cebula
3 łyżki posiekanego koperku
3 łyżki masła klarowanego
250 g śmietany (dałam 18%)
sól
pieprz
słodka papryka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)

Podudzia oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką.
Masło rozgrzać w rondlu i obsmażyć na nim mięso.
Dodać cebulę drobno pokrojoną i smażyć chwilę. Całość zalać 3 szklankami wody, dodać pieczarki pokrojone w plasterki i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. (około 45 min)W razie potrzeby uzupełnić wodę. Smietanę wymieszać z paroma łyżkami sosu i wlać do rondla. Dodać posiekany koperek. Doprawić solą i pieprzem. W razie gdy  sos jest zbyt rzadki dodać łyżeczkę mąki rozrobionej w małej ilości wody i wlać do sosu. Całość zagotować.


udka w sosie pieczarkowym z koperkiem

1 komentarz: