poniedziałek, 16 kwietnia 2018

Orzechowe bułeczki

Polecam Wam bardzo smaczne bułeczki z nadzieniem orzechowym o nietypowym kształcie.
Do bułek polecam szklankę mleka lub kakao. Poczujecie się jak w raju.
Więcej przepisów na bułki znajdziecie na moim blogu w zakładce BUŁKI.
Jeżeli skorzystaliście Państwo z moich przepisów, a macie ochotę podzielić się swoją opinią to napiszcie ją w komentarzach.


Ciasto
80 g roztopionego masła
500 g mąki pszennej
300 ml ciepłego mleka
1 białko
100 g cukru
7 g suchych drożdży
1/2 łyżeczki soli

Nadzienie
120 g masła roztopionego i wystudzonego
100 g cukru pudru
100 g zmielonych orzechów włoskich
1 łyżeczka cynamonu

Wszystkie składniki umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać.

Dodatkowo
1 żółtko
3 łyzki mleka
Wszystko razem roztrzepać widelcem.

Do ciepłego mleka wsypać suche drożdże, wymieszać i odstawić na 5 minut.
Mąkę wsypać do miski, dodać białko, cukier, sól, i drożdże z mlekiem. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką, a następnie wlać roztopione masło. Wszystko wymieszać, a potem zagnieść ciasto.
Uformować kulę z ciasta i odłożyć w misce , nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnice i delikatnie zagnieść. Ciasto podzielić na dwie równe części. Z każdej części uformować wałek i rozwałkować prostokąt o grubości 0,4 mm.
Posmarować każdy prostokąt masą orzechową . Nakryć do połowy wzdłuż długiego brzegu ciasto, a następnie nakryć drugą połową ciasta. Powstanie nam długi prostokąt, który kroimy na trójkąty.
Każdą trójkątną bułkę ułożyć na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Nakryć ściereczką o odstawić do lekkiego wyrośnięcia.
Przed pieczeniem każdą bułkę posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż bułki będą rumiane (około 25-30 min).

orzechowe bułki


3 komentarze: