sobota, 21 kwietnia 2018

Kurczak duszony w kwasie chlebowym

Polecam Wam kurczaka duszonego w kwasie chlebowym. Rewelacyjny smak. Mięso mięciutkie o lekko słodkim posmaku. Podałam go z ryżem na sypko i surówką z kapusty pekińskiej.
Wspaniały obiadek. Może i wy skusicie się na takie jedzonko.
Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie w zakładce MIĘSA.
Jeżeli przygotowaliście coś z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach.


Składniki:
4 ćwiartki z kurczaka
1 duża cebula
0,5 l kwasu chlebowego
3 łyżki masła klarowanego
1 mały por
sól
pieprz
słodka papryka
rozmaryn


Ćwiartki z kurczaka oprószyć solą, pieprzem  i lekko zrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym maśle klarowanym.
Kiedy mięso będzie już rumiane posypujemy je słodką papryką, rozmarynem i dodajemy cebulę pokrojoną w piórka oraz pora pokrojonego w półplasterki.. Chwilę podsmażamy wraz z mięsem, a następnie wlewamy kwas chlebowy przykrywamy rondel i dusimy do miękkości mięsa.

kurczak duszony w kwasie chlebowym


1 komentarz: