poniedziałek, 21 maja 2018

Drożdżówki z jabłkami

Drożdżówki z jabłkami, które są bardzo smaczne i łatwe do przygotowania. Ja uwielbiam drożdżowe ciasta, bułki, a najbardziej zapach, który roznosi się po mieszkaniu w trakcie ich pieczenia.
Bułki idealne na śniadanie lub kolację. Bardzo smakują dzieciom.
Koniecznie wypróbujcie i napiszcie jak Wam smakowały.
Jeżeli Państwo skorzystaliście z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję.


Składniki
500 g mąki pszennej
90 g roztopionego masła
30 g świeżych drożdży
250 ml mleka
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli

Masa jabłkowa
8 średnich jabłek
1 łyżeczka cynamonu
5 łyżek cukru
5 łyżek wody

Jabłka obrać, wykroić środki, a następnie pokroić w je w grubszą kostkę. Włożyć do rondla, wlać wodę, zasypać cukrem i smażyć aż będą miękkie. Ciągle mieszać, aby się nie przypaliły. Na koniec dodać cynamon i wymieszać.Przestudzić.

Dodatkowo
3 łyżki mleka

Drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru,3 łyżkami  mleka i łyżką mąki. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Drożdże powinny wyrosnąć.
Do miski wsypać mąkę, wsypać sól, cukier. Ciepłe mleko wymieszać z roztopionym masłem a następnie wlać do mąki. Dodać wyrośnięte drożdże, a następnie zagnieść na gładkie ciasto.
Uformować z ciasta kulę, włożyć do miski, nakryć ściereczką miskę i odstawić w ciepłe miejsce.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po wyrośnięciu uformować z ciasta wałek i podzielić na 12 równych części.
Z każdej części rozwałkować prostokąt i z jednej strony naciąć paseczki do 3/4 prostokąta.
Na gładkiej części ciasta nałożyć jabłka i zwinąć w kierunku paseczków. Końcówki naciętego ciasta powinny być pod spodem w trakcie pieczenia.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Każdą bułkę posmarować mlekiem, a następnie piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do czasu aż będą rumiane.



drożdżówki z jabłkiem


4 komentarze: