piątek, 25 maja 2018

Żeberka z niespodzianką

Żeberka lubię pod każdą postacią. Dzisiaj mam dla Was takie o wyrazistym smaku, miękkie, a wszystko zatopione w pomidorowym sosie.
Najlepsza do tego dania jest kiełbasa pikantna, która doda pikanterii. Ja dodałam kiełbasę z dzika.
Żeberka można podawać z ryżem, ziemniakami, makaronem, kaszą lub kluskami.
Jeżeli przygotowaliście Państwo danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję.
Żródło Kuchnia Polsska Ewy Aszkiewicz

Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych
1 duża cebula
100 g pikantnej kiełbasy
1 czerwona papryka
80 g koncentratu pomidorowego
3 łyżki ketchupu
2 łyżki mąki
2 szczypty osrej papryki
4 łyzki oleju
tymianek
sól
pieprz

Żeberka kroimy na mniejsze kawałki i oprószamy je solą, pieprzem, tymiankiem oraz ostrą papryką.
Każdy kawałek mięsa obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Mięso smażyć z dwóch stron na rumiany kolor. Przełożyć mięso do rondla, wlać szklankę wody.
Na tej samej patelni co smażyliśmy mięso należy zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać paprykę pokrojoną w paseczki i chwilę smażymy.
Wszystko przełożyć do rondla z mięsem przykryć i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby uzupełnić wodę.
Kiełbasę pokroić w kostkę i dodać do miękkiego już mięsa, wlać przecier, ketchup. Wymieszać i dusić około 5 minut. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

żeberka z niespodzianką


2 komentarze:

  1. Jetem zwolennikiem diety dr.Jana Kwaśniewskiego. Żeberka to sama radość dla podniebienia- biorę ten przepis. Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń