sobota, 25 sierpnia 2018

Sos holenderski

Sos holenderski idealny do jajek po benedyktyńsku, szparagów, warzyw, mięs i ryb.
Jest trudny do zrobienia, ale praktyka czyni mistrza. Sos powinien być gładki, i mieć konsystencję majonezu.
Ja podałam z jajkiem. Bardzo, bardzo syty.
Więcej przepisów na sosy takie jak sos tzatziki, sos dyniowy i inne znajdziecie na moim blogu po lewej stronie w zakładce SOSY.
Jeżeli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach.


Składniki  na 4 porcje
4 żółtka
1 łyżka soku z cytryny
2 łyzki wody
120 g masła
sól
czarny pieprz

Masło rozpuścić i przelać przez sitko.
Żółtka ubić na parze wraz z wodą i sokiem z cytryny na puszystą masę. Zdjąć miskę z pary i pomalutku stale ubijając dodawać gorące masło. Starać się jak najwolniej lać masło, aby sos miał gładką konsystencję.
Musi być tak gęsty jak majonez.
Na koniec doprawić solą i pieprzem.

sos holenderski




1 komentarz: