poniedziałek, 5 listopada 2018

Migdałowiec ciasto bez pieczenia

Ciasto, które ma tysiące kalorii, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na rozpustę.
Mega smaczne i łatwe do przygotowania. Bez pieczenia, a przepis jest na dużą blaszkę wspaniałego ciacha.
Może się skusicie na takie słodkości.
Czekam na Wasze komentarze i opinie.
W zakładce Ciasta znajdziecie mnóstwo przepisów na wypieki, ciasta bez pieczenia, ciasta ucierane, kruche, babki, serniki itp.

Składniki
3 duże opakowania herbatników
3 budynie śmietankowe z cukrem
1 l mleka
1,5 puszki kajmaku
600 g śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
250 g masła
3 łyżeczki żelatyny
3/4 szklanki cukru pudru
150 g płatków migdałowych

Dno blaszki o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie ułożyć warstwę herbatników.
Mleko wymieszać z budyniami i zagotować budyń stale mieszając, aby się nie przypalił.
Wystudzić, a kiedy już będzie zimny utrzeć masło z trzema łyżkami cukru pudru na puszystą masę.
Miksując dodawać stopniowo ugotowany budyń.
Masę podzielić na dwie części.
Jedną cześć wyłożyć na ciastka i przykryć kolejną warstwą herbatników.Wyłożyć drugą część masy i ułożyć warstwę herbatników.
1 puszkę kajmaku wyłożyć na ciastka i rozsmarować równo na całej powierzchni i ponownie ułożyć warstwę ciastek.

Śmietanę ubić z  trzema łyżkami czubatymi cukru pudru na sztywno. Dodać serek mascarpone i zmiksować.
Dodać 1/2 puszki kajmaku i ponownie zmiksować. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody i poczekać aż napęcznieje. Podgrzać, ale nie zagotować. Wystudzić i  cienkim strumieniem wlewać do śmietany miksując.
Masę wyłożyć na ciastka, wyrównać i posypać obficie płatkami migdałowymi.
Włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.

migdałowiec




3 komentarze:

  1. Musi być pyszne. Na pewno sprostam temu dziełu sztuki kulinarnej. W sobotę powalczę z pomocą moich kucharek sprytnych. Lena już to zrobiłaś. Bez pieczenia to poradzę sobie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto przepyszne, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń