poniedziałek, 1 lutego 2016

Sodziaki z jabłkami

Sodziaki z jabłkami to smak z mojego dzieciństwa.
Często moja mama robiła nam na śniadanie lub na kolację. Jedliśmy z dżemem, ze śmietaną  lub cukrem pudrem.
Teraz ja raczę swoje dzieciaki plackami. Przygotowałam je z jabłkami, ale możecie wykorzystać dowolne sezonowe owoce i posypałam cukrem pudrem.
Najprostsze i smaczne placki. Jeśli nie próbowaliście to polecam.

Składniki
450 ml kefiru
4 łyżki cukru kryształu
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
2 jabłka

olej do smażenia
cukier puder do posypania

Do miski wlać kefir, dodać jajka, cukier, mąkę wymieszaną z sodą i wszystko dokładnie wymieszać trzepaczką -rózgą. Ciasto powinno być gładkie.
Na patelni rozgrzać olej, nakładać łyżką ciasto. Na każdy placuszek nałożyć kawałki pokrojonego w plasterki jabłka.
Smażyć na rumiano z dwóch stron.
Na talerzu posypać cukrem pudrem.


sodziaki z jabłkami





niedziela, 31 stycznia 2016

Ciasto trzepane

Ciasto trzepane z jabłkami to kolejny wypiek z przepisów s.Anastazji.
Ciasto bardzo proste do zrobienia, puszyste i bardzo smaczne.
Ja zrobiłam z jabłkami, ale można wykorzystać dowolne owoce sezonowe np wiśnie, gruszki, truskawki....
zapewniam Was, że zawsze się udaje. Piekłam go trzy razy i zawsze jest wyrośnięty, pulchny.
To jedno z tych szybkich ciast. Polecam Wam również ciasto ucierane z owocami, które również zawsze się udaje.
Żródło ciasta s. Anastazji

Składniki
8 jajek
300 g maki pszennej
300 g cukru
1 szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao

2 jabłka lub dowolne owoce
cukier puder do posypania

Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę i pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie cały czas miksując dodawać po jednym żółtku, na koniec dodać olej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko zmiksować.
Ciasto podzielić na dwie części. Białą część wyłożyć na blaszkę o wielkości 23x38 cm , wyłożoną papierem do pieczenia.
Do drugiej części dodać kakao i wymieszać. Łyżką wykładać ciemne ciasto porcjami na ciasto jasne i na ciemną część układać owoce.
Piec w 180 stopniach C około 40 minut.
Sprawdzić patyczkiem czy ciasto już upieczone.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

ciasto trzepane


sobota, 30 stycznia 2016

Żeberka duszone w kapuście kiszonej

Mięsa uduszone w jarzynach czy upieczone zawsze smakują wybornie, a jeśli odpowiednio połączymy smaki to już na samą myśl cieknie ślinka.
Nie wiem jak Wy, ale ja lubię takie dania jednogarnkowe. Nastawiam i samo się robi.
Tym razem zrobiłam żeberka duszone w kapuście kiszonej i dodatkowo z jabłkami.
Mówię Wam paluszki lizać. Kosteczki obgryzione i wszystko zjedzone.:) Nie, sama tego wszystkiego nie zjadłam :) tylko z pomocą rodzinki :)
Polecam Wam również żeberka po amerykańsku
inspiracja czasopismo Moje gotowanie

Składniki
1 kg żeberek wieprzowych
3 średnie cebule
3 łyżki smalcu
1 duże jabłko
5 plasterków boczku
500 g kapusty kiszonej
sól
pieprz
1 łyżka majeranku

Na patelni rozgrzać dwie łyżki smalcu i podsmażyć cebulkę drobno pokrojoną.
Żeberka pokroić w mniejsze kawałki , oprószyć solą, pieprzem i włożyć do cebuli.
Wlać 1/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem 15 minut, obracając co jakiś czas mięso.
Na drugiej patelni rozgrzać 1 łyżkę smalcu. jabłko pokroić w ósemki, usunąć gniazdo nasienne i podsmażyć na smalcu. Posypać je w czasie smażenia 1 łyżką majeranku.
Dno naczynia do zapiekania wyłożyć boczkiem. Kapustę odcisnąć z wody, a gdy jest bardzo kwaśna przepłukać zimną wodą i ułożyć na boczku.
Następnie wyłożyć żeberka wraz z cebulą , a na wierzch ułożyć podsmażone jabłko.
Całość przykryć folią aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 45 minut. Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawdźcie widelcem czy mięso jest miękkie.


żeberka duszone w kapuście kiszonej




piątek, 29 stycznia 2016

Zupa z czerwonej soczewicy

Za oknem szaro, buro i ponuro. Ciepła zupa na rozgrzewkę wskazana.
Wcześniej podawałam Wam przepis na zupę krem z czerwonej soczewicy , dzisiaj równie smaczna zupa z soczewicą i pomidorami.
Nie wiem jak Wy, ale jak gotuję zupę to zawsze mi wychodzi jej dużo i jemy ją dwa dni. Jednak i tak muszę mieć drugie danie, bo mój mąż nie jest głodny jak widzi zupę.
Wystarczy usmażyć placki i mamy obiad gotowy.

Składniki
1 porcja rosołowa z kurczaka
1,5 szklanki czerwonej soczewicy (połówki)
1 cebula
2 łyżki masła klarowanego
2 marchewki
1 pietruszka
1 kawałek selera
1 puszka pomidorów
1 czerwona papryka
sól
pieprz
papryka ostra

opcjonalnie śmietana

Porcję rosołową zalać 2,5 l wody. Masło rozgrzać na patelni  zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, seler, pietruszkę i wszystko delikatnie podsmażyć.
Włożyć do garnka z mięsem, a następnie dodać soczewicę. Gotować do miękkości soczewicy i warzyw.
Dodać puszkę pomidorów, paprykę pokrojoną w kostkę i wszystko doprawić solą, pieprzem i papryką ostrą. Chwilę pogotować.
Można podać z kleksem śmietany.

zupa z czerwonej soczewicy


Czekoladowe gofry

Słodki deser na dzisiaj to czekoladowe gofry. Ja przygotowałam z cukrem pudrem, ale również możecie je podać z rozpuszczoną czekoladą, bitą śmietaną czy owocami.
Wcześniej na moim blogu podawałam przepis na domowe gofry i gofry waniliowe z karmelizowanym jabłkiem (przepis) .
Zawsze tak mam, że mam pewne takie fazy na smażenie tych wafli, a potem długo, długo spokój i ponownie gofrownica idzie w ruch.
To teraz zapraszam Was na czekoladowe gofry.

Składniki
2 szklanki mleka
5 łyżek cukru (lub według własnych smaków)
2 łyżki kakao
1/2 szklanki oleju
2,5 szklanki mąki
1 łyżeczka z górką proszku do pieczenia
2 jajka
1/4 szklanki wody
1 łyżka startej czekolady

Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać trzepaczką (rózgą). Bardzo dokładnie tak, aby było jednolite ciasto. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki gdy zbyt rzadkie lub mleka gdy jest zbyt geste.
Gofrownicę rozgrzać i wlewać ciasto. Piec do momentu aż będą błyszczące i wypieczone.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem

czekoladowe gofry

czwartek, 28 stycznia 2016

Zapiekanka z bułki

Pozostały mi cztery kajzerki, które już nie były świeżutkie i nie bardzo nadawały się do zjedzenia.
Postanowiłam je wykorzystać do zapiekanki. I słusznie, bo wszystkim smakowała, a jedzenie się nie zmarnowało. 
Zresztą nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię wszelkie zapiekanki, tosty czy pieczone warzywa.
Jeśli macie ochotę na inne zapiekanki w moim wykonaniu to zapraszam tutaj . Zebrało się ich już tam całkiem sporo i pewnie jakąś dla siebie wybierzecie.
A dzisiaj polecam Wam zapiekankę z bułki

Składniki
4 kajzerki
2 łyżki masła
2 duże pomidory
4-5 pieczarek (takie dość spore)
200 ml śmietany 30%
3 jajka
50 g sera żółtego
pęczek szczypiorku
sól
pieprz

Kajzerki pokroić w poprzeczne kawałki i każdy posmarować masłem.
Pomidory i pieczarki pokroić w grubsze plasterki.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć plaster bułki, pomidora i pieczarki. Tak wyłożyć całe naczynie.
Śmietanę wymieszać z jajkami , doprawić solą i pieprzem. Wlać na zapiekankę i posypać startym serem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20-25 minut. 
Po upieczeniu posypać posiekanym szczypiorkiem.

zapiekanka z bułki




środa, 27 stycznia 2016

Jajka po szkocku

Jajka po szkocku pewnie już znacie. Przypomniało mi się o nich wczoraj i pomyślałam, że zrobię je na obiadek. U mnie mówią w domku na to kotlety mielone z niespodzianką.
Robi się je w miarę szybko. Można je jeść na ciepło lub na zimno.
Świetnie smakują z sosem chrzanowym lub musztardowym.
Jeśli jeszcze nie próbowaliście to polecam, a jeżeli już robiliście to właśnie Wam przypominam o tym przepisie.

Składniki
6 jajek ugotowanych
500 g mięsa mielonego
1 łyżeczka musztardy
1 cebula
2 łyżki bułki tartej
1 jajko surowe
sól
pieprz
ostra papryka

dodatkowo
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia

Jajka ugotowane oskubać ze skorupek.
Mięso wymieszać z posiekaną drobno cebulką i pozostałymi składnikami. Wszystko wyrobić na jednolitą masę. na dłoni zrobić placek z mięsa i zawinąć nim dokładnie jajko.
Tak powtarzać ze wszystkimi jajkami, a nastepnie każde obtoczyć w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć jajka ze wszystkich stron.

jajka po szkocku