Wiem bardzo kaloryczne :)
Ale też wiem, że bardzo smaczne i czasami ma się ochotę na coś takiego jak bezy.
Bezy z kremem z serka mascarpone i bitej śmietany, a na dodatek żurawina. Możecie ją zastąpić rodzynkami lub orzeszkami. Ja podałam pojedyncze bezy z kremem, ale można je złożyć jak markizy.
Jednak to już będzie podwójna porcja szczęścia :)
Składniki:
Bezy
6 białek
1,5 szklanki drobnego cukru
1 łyżka octu
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec stopniowo cukier.(nie wsypywać całego cukru na jeden raz) Na sam koniec dodać ocet i mąkę ziemniaczaną.
Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką nakładać na blaszkę białka lekko spłaszczając.Tak aby powstały kółka o średnicy 8-9 cm.
Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 100 stopni C około 90 minut.
Bezy muszą kruche i białe.
Krem
500 ml śmietany kremówki 36%
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku)
żurawina
Śmietanę mocno schłodzoną ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać serek mascarpone i ponownie krótko zmiksować.
Na każdą bezę nałożyć warstwę kremu i ozdobić żurawiną.
bezy z kremem
Uroczo i słodko wyglądają! Na pewno takie też są w smaku :D
OdpowiedzUsuńno te bezy wyglądają uroczo :):) porywam do kawy :)
OdpowiedzUsuńMniam, pyszności :-)
OdpowiedzUsuńBezy... smak mojego dzieciństwa na wsi u babci:) Twoje musza być smakowite, chociaż pierwszy raz widzę takie:)
OdpowiedzUsuńJuż tyle lat nie jadłam bez, że to aż wstyd ;x A domowych bez to już w ogóle chyba nigdy. Podeślesz mi jedną? :D
OdpowiedzUsuńZapraszam do zajrzenia na mojego bloga ze słodkościami: www.livingonmyown.pl
Fajny blog i zapraszam na bezy
UsuńSłodko, kalorycznie... trudno się jednak oprzeć :) a bezy uwielbiam...
OdpowiedzUsuńRaz na jakiś czas można sobie pozwolić na słodkie i na kaloryczne :) Przynajmniej ja tak sobie myślę ;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBezy to moja słabość...
OdpowiedzUsuńSięgam po jedną!
Lubie to połączenie kruchej bezy z kremem :) Wyglądają cudnie.
OdpowiedzUsuńPiękne i na pewno pyszne:)
OdpowiedzUsuńTyle słodkości, tyle szczęścia! :)
OdpowiedzUsuń