piątek, 14 sierpnia 2015

Dorsz w porach pod beszamelem

Dorsz pod pierzynką z pora i sosem beszamelowym. Wszystko zapieczone z serem w piekarniku.
Sycąca i smaczna zapiekanka z rybą. Rybę można wykorzystać dowolną, ale musi być to filet bez ości.

Składniki:
Ryba
750 g filetów z dorsza
2 łyżki mąki
sól
pieprz
olej do smażenia

Rybę podzielić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Każdy kawałek ryby obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć rybę na rumiano z dwóch stron.
Po usmażeniu ułożyć na dno naczynia żaroodpornego.

2 duże pory
2 łyżki masła klarowanego
sól

Pory pokroić na półplasterki i podsmażyć na maśle aż będzie szklisty i miękki.
Doprawić solą.
Wyłożyć na rybę.

Sos beszamelowy
250 ml mleka
2 łyżki masła
50 g mąki  pszennej
gałka muszkatołowa
sól
pieprz

W małym garnku rozgrzać masło i wsypać mąkę stale szybko mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki.
W drugim garnuszku podgrzać mleko i stopniowo go wlewać do mąki. Stale dalej szybko mieszać, aby się
nie przypalił sos.
Jeżeli sos będzie zbyt gęsty można dolać więcej mleka.
Doprawić solą, pieprzem i zetrzeć odrobinę gałki muszkatołowej.
Wlać na pora

50 g sera żółtego
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać sos

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż ser się rozpuści i lekko zarumieni.

dorsz w porach pod beszamelem



11 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na obiad! Bardzo lubię wszelkie rybne dania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ryby pod takim sosem nie jadłam, smacznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. angielska "fish pie"tylko ze bez ziemniakow na wierzchu

      Usuń
  3. Super potrawa :) W takiej postaci nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetyczne danie, świetny pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj musiało być pysznie :) lubię ryby, a niestety rzadko pojawiają się na moim stole.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ryby uwielbiamy a dorsza w takim wydaniu nie przyrządzaliśmy. Pora więc spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam w porach łososia i bardzo mi smakował, więc z pewnością dorsz też jest pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda super. Brałbym ser mozarella :-).

    OdpowiedzUsuń