Sycąca i smaczna zapiekanka z rybą. Rybę można wykorzystać dowolną, ale musi być to filet bez ości.
Składniki:
Ryba
750 g filetów z dorsza
2 łyżki mąki
sól
pieprz
olej do smażenia
Rybę podzielić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Każdy kawałek ryby obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć rybę na rumiano z dwóch stron.
Po usmażeniu ułożyć na dno naczynia żaroodpornego.
2 duże pory
2 łyżki masła klarowanego
sól
Pory pokroić na półplasterki i podsmażyć na maśle aż będzie szklisty i miękki.
Doprawić solą.
Wyłożyć na rybę.
Sos beszamelowy
250 ml mleka
2 łyżki masła
50 g mąki pszennej
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
W małym garnku rozgrzać masło i wsypać mąkę stale szybko mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki.
W drugim garnuszku podgrzać mleko i stopniowo go wlewać do mąki. Stale dalej szybko mieszać, aby się
nie przypalił sos.
Jeżeli sos będzie zbyt gęsty można dolać więcej mleka.
Doprawić solą, pieprzem i zetrzeć odrobinę gałki muszkatołowej.
Wlać na pora
50 g sera żółtego
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać sos
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż ser się rozpuści i lekko zarumieni.
dorsz w porach pod beszamelem
Świetny pomysł na obiad! Bardzo lubię wszelkie rybne dania :)
OdpowiedzUsuńRyby pod takim sosem nie jadłam, smacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńangielska "fish pie"tylko ze bez ziemniakow na wierzchu
UsuńSuper potrawa :) W takiej postaci nie jadłam.
OdpowiedzUsuńApetyczne danie, świetny pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńOj musiało być pysznie :) lubię ryby, a niestety rzadko pojawiają się na moim stole.
OdpowiedzUsuńtakiego dorsza chętnie zrobię :)
OdpowiedzUsuńRyby uwielbiamy a dorsza w takim wydaniu nie przyrządzaliśmy. Pora więc spróbować:)
OdpowiedzUsuńRobiłam w porach łososia i bardzo mi smakował, więc z pewnością dorsz też jest pyszny :-)
OdpowiedzUsuńLubimy dorsza :) Pysznie podany :)
OdpowiedzUsuńWygląda super. Brałbym ser mozarella :-).
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń