poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Szafranowy kurczak

Szafran ,krokus. Szafran uprawny, to z jego słupków kwiatowych uzyskujemy jedną z najdroższych przypraw. Wykorzystywany  jest w medycynie, kosmetyce, w sztuce kulinarnej, w barwiarstwie.
Ja przygotowałam dzisiaj z szafranem pierś z kurczaka. Piękny kolor, super smak i polecam Wam również taki obiad.

Składniki
2 podwójne piersi  z kurczaka

Marynata
6 łyżek oliwy
sok z 1/2  cytryny
szczypta szafranu
sól
pieprz

Pierś z kurczaka umyć i osuszyć.
Wszystkie składniki marynaty wymieszać i dokładnie obtoczyć w niej kurczaka.
Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
Patelnię grillową rozgrzać i smażyć na niej piersi z kurczaka z obu stron.
Podawać z ryżem , frytkami lub z ziemniakami.



szafranowy kurczak

inspiracja Kuchnia polska dla każdego 

7 komentarzy: