czwartek, 3 września 2015

Fasolka szparagowa w pomidorach

Lubicie fasolkę szparagową?  Ja lubię  bardzo, a przygotowuję ją na różne sposoby. Tutaj najdziecie przepis na fasolę tradycyjną , znaną i smaczną (przepis).
Dzisiaj przygotowałam fasolkę bardziej sycącą, która może być samodzielnym daniem.
W zimie możecie zastąpić świeżą fasolkę , fasolką mrożoną. Jednak polecam korzystać , bo jeszcze jest świeża i smaczna.

Składniki
1 kg fasolki szparagowej
1 puszka pomidorów
1 łyżka przecieru pomidorowego
400 g kiełbasy (dałam śląską)
2 łyżki masła klarowanego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki tartego parmezanu
chilli w płatkach
sól
pieprz

Fasolkę przygotować do gotowania odcinając końcówki.
Zalać wodą , posolić i ugotować.
Odcedzić na sicie i włożyć do garnka. Pomidory z puszki zmiksować wraz z sokiem na jednolitą masę, dodać przecier pomidorowy i wymieszać. Zalać fasolkę i zagotować na wolnym ogniu.
Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Na koniec dodać czosnek drobno posiekany i kiełbasę pokrojoną w kostkę.
Podsmażyć i dodać do garnka z fasolą.
Doprawić solą, pieprzem oraz płatkami chilli i chwilę gotować, mieszając.
Wyłożyć na półmisek i posypać parmezanem

fasolka szparagowa w pomidorach




7 komentarzy:

  1. Bardzo lubię fasolkę szparagową i różne eksperymenty z nią w roli głównej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię też i taką. Ale jakbym miała wybierać to zdecydowanie tradycyjną :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiej wersji nie próbowaliśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja do tej pory tylko z bułką nu popróbujemy

    OdpowiedzUsuń
  5. super przepis, w takiej postaci fasolki jeszcze nie jadłam :) dodałam Cię do kręgów :)
    Zapraszam też do mnie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fasolkę bardzo lubimy w zupie pomidorowej więc tak też by nam smakowała :D

    OdpowiedzUsuń