niedziela, 20 grudnia 2015

Śledziowa przekąska

Kiedy zobaczyłam tak ciekawie podaną przekąskę  śledziową to wiedziałam, że muszę ją zrobić. Byłam ciekawa jej smaku i czy mi się uda. Powiem Wam, że to nic trudnego, a możecie zaskoczyć gości.
Hi hi nie mówiąc, że w środku są śledzie nawet Ci co ich nie lubią się skuszą. Myślę, że do środka pasuje nie tylko śledź, ale łosoś z ogóreczkiem czy inne smakołyki.
Składników bardzo mało więc można działać.

Składniki
1 większy burak
2-3 ziemniaki
2 płaty śledziowe
1 mała cebula
1 łyżka natki pietruszki
natka pietruszki do dekoracji
2 łyżki szczypiorku
2 łyżki oleju
sól
pieprz
sezam

Buraka ugotować. Ziemniaki ugotować w mundurkach.
Buraka i ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
Śledzia wymoczyć i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z olejem, pieprzem, cebulą pokrojoną w drobną kosteczkę, szczypiorkiem i natką pietruszki.
Z masę ziemniaczano-buraczaną nabierać łyżeczką i uformować w rękach placek nałożyć śledzia i skleić tak, aby śledź był w środku. Uformować truskawkę. Tak formować kolejne.
Na koniec posypać sezamem i ozdobić gałązką pietruszki.
Żródło  Facebook Рецепты. Мир кулинарии




śledziowa przekąska


9 komentarzy: